<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, Feb 2nd, 2012

Vitamine necesare iarna

vitamine esentiale pentru iarna 300x182 Vitamine necesare iarnaNecesarul de vitamine a organismului nostru este mai mare, mai ales toamna si iarna, are nevoie de aceste vitamine pentru a putea preveni diferite imbolnaviri. Una dintre vitaminele cele mai necesare in sezonul rece este vitamina C.

Daca pentru o perioada mai inlungata nu sunt aduce in organism (el are mereu si ceva rezrve) suficiente vitamine apare deficitul de vitamine. Din aceste este necesar ca mai ales toamna si iarna sa acordam o importanta mai mare consumului de vitamine. Simptomele speficife deficitului de vitamine sunt oboseala, deprimarea, indispozitia ( iarna este amplificata si mai tare de lipsa de lumina) iritabiliatea, unghiile fragile, scaderea performantelor fizice si mentale. Din cauza reducerii imunitatii si scaderii rezistentei la factori de stres, oboselea apar si imbolnaviri mai frecvente.

Un timpul primaverii si verii, datorita alimentatiei specifice, organism primeste suficiente vitamine, dar iarna trebuie sa le suplinim prin vitamine solubile in apa. Dintre toate vitaminele necesare organismului, pe de departe vitamina C este cea mai importanta, deoarece este un factor important in mentinerea imunitatii oamenilor.

Vitamina C are functii de intarire a sistemul imunitar, ajutan astfel organismul sa se protejeze de raceala, infectii virale si de diferite boli infectioase. Si pielea are nevoie de Vitamina C, deoarece ajuta la netezirea pielii si indeparteaza ridurilor.

Cantitatea necesara de vitamina C

Necesarul de Vitamina C reprezinta cea mai mare necesitate de vitamine din organism, deoarece necesarul zilnic de Vitamina C este asa de mare incat diferenta fata de necesarul a oricarei alte vitamine este substantiala. Pentru un adult sanatos necesarul zilnic de vitamina C este de aproximativ 60-80 mg.

Datorita calitatii mediului, stresul fizic si mental, fumatul, recuperarea post-operatorie, fumatul, munca fizica sau contreceptivele creste necesarul zilnic de Vitamina C. Datorita caldurii vitamina C se descompune, deci pentru a putea avea un aport suficient de vitamine, alimentele bogate in vitamine trebuie consumate crude fara a le fierbe sau frige.

Alimente in care gasim vitamina C

Toata lumea stie ca cele mai bune surse de vitamina C sunt legumele si fructele, astfel un continut mare de vitamina C gasim in: ardeiul iute, frunza de patrunjel,rosia, broccoli, conopida, varza, porumb, mazare, spanac, rebarbura, fasole verde, salata si citricele.

De exemplu o portocala de marime medie contine necesarul zilnic de vitamina C a unui adult ( 70 mg). Iarna se poate consuma varza murata, fructele si legumele congelate pot fi surse bunem, continand si alte vitamine, dar astazi putem gasi in supermarket fructe si legume proaspete inclusiv iarna.

O atentie aparte merita macesul, care are continut mult mai mare de vitamine C fata de alte fructe si legume.

Cum fructele de maces nu se pot gasi prea usor iarna, putem gasi ceai, sirop sau gem. De exemplu 2-3 cesti de ceai de maceste pe zi acopera integral necesarul de vitamina C a unui adult, plus alte vitamine esentiale.

Putem creste continutul de vitamine a alimentelor ce le mancam zilnic, daca inainte de servire le presaram cu condimente prospete ( frunze de patrunjel, iarba de lamaie, menta, asmatui).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250