<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Fri, May 14th, 2010

Ultima ora! Basescu duce TVA-ul la 22%

traian basescu sepia 186x300 Ultima ora! Basescu duce TVA ul la 22%

S-a hotarat, din vara TVA-ul va creste la 22%.

Surse de la Palatul Victoria:

“TVA va creşte din vara ca urmare a unei „consolidări fiscale“ sau „reforme a veniturilor“.”

Termenii savanţi maschează incapacitatea Guvernului de a scoate la iveală tunurile nefiscalizate din economia la negru.

Guvernul va recurge la creşterea TVA cu câteva puncte procentuale, au afirmat astazi  atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Semnalul a fost dat de preşedintele Băsescu, după care, disciplinat, ministrul Finanţelor a venit cu precizările sale. „Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare“, le-a spus luni preşedintele Traian Băsescu oamenilor de afaceri străini la Forumul Economic Român.

Cel mai probabil creşterea va fi de 3%. Ministrul Pogea are şi explicaţii. „Putem avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung în jur de 40%.

Va trebui să facem această consolidare fiscală“, spune ministrul. Adică în loc să crească la 40% din PIB veniturile, prin fiscalizarea salariilor plătite la negru în România, prin limitarea plăţilor de TVA către firme care practică „contabilitatea creativă“ sau în loc să împiedice companiile străine să îşi repatrieze profiturile în ţările lor prin plata unor sume umflate pentru servicii prestate de firmele-mamă, Guvernului îi căşună pe populaţia plătitoare de TVA. Afectate vor fi şi firmele ale căror vânzări vor scădea anul viitor ca urmare a acestei măsuri, tocmai într-un an în care economia ar fi cazul să îşi reia creşterea. „Vom păstra în continuare cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru că ele au fost cele care au îmbunătăţit conformarea voluntară la plată a obligaţiilor şi au stimulat atractivitatea investiţională.

„O creştere de 3 procente a TVA măreşte încasările la buget cu 0,8% din PIB“, spune Pogea.

Presedintele Traian Basescu vrea cresterea TVA-ului, insa nu si modificarea cotei unice. Potrivit opiniei sale cresterea acestei taxe cu un punct procentual ar aduce un plus de venit la bugetul de stat, de cateva zeci de milioane de euro. Insa odata cu aceasta crestere, coroborata cu cresterile de accize anuntate pentru inceputul anului viitor, va aduce pe piata romaneasca o crestere a pretului majoritatii produselor.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Adelina Maries says:

  dezavantajele cresterii TVA

  Scumpirea produselor care determina reducerea consumului.
  Firele care vor colecta TVA- cate dintre ele vor avea posibilitatea sa-l vireze la stat dupa ce vor plati salarii si cheltuieli de intretinere-
  si masura asta este o crima pentru economia Romaniei

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250