<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, Apr 17th, 2013

Tendinte Web Design in 2013

In ultimii ani am asistat la schimbari destul de mari in ceea ce priveste modul in care developerii construiesc site-urile web. Mai multi dintre utilizatori au inceput sa treaca incet, incet pe platformele mobile, impreuna cu noile browsere care accepta standardele impuse de unele limbaje de programare precum HTML5 sau CSS3. Exista numeroase idei unice si se pare ca apar noi modificari o data la cateva luni.

Acesta este si scopul acestui articol, acela de a trece in revista cele mai recente tendinte in procesul de web design la evolutia carora am asistat treptat. Exista numeroase proiecte de tip open source si totodata interfete ce sunt oferite online, in mod gratuit. Acest lucru creeaza un mediu nou, in care designeri pot intra si explora pentru a se informa cat mai repede in legatura cu aceste tendinte. Cele mai importante schimbari ce se impun a fi cunoscut de toti designerii si developerii in 2013 sunt descrise in randurile de mai jos:

  • Primul design pentru telefoanele mobile

mobile web design Tendinte Web Design in 2013Ideea unui desiggn complet nu trebuie sa se limiteze doar la site-urile in sine. Designerii sunt sfatuiti sa inceapa si construirea unor versiuni pentru telefonul mobil, intrucat acesta reprezinta un business de viitor, avand in vedere dezvoltarea tot mai rapida pe care a cunoscut-o tehnologia in ultimii ani.

Totodata, este cu mult mai usor sa planuiesti elementele de intefata ale unui site incepand cu o varianta de layout pentru telefonul mobil. In cazul in care nu toate dintre aceste elemente se potrivesc, ai putea renunta la cateva dintre ele. In acelasi timp va trebui sa tii cont si de modul in care telefonul va procesa informatia si se va comporta in momentul in care fereastra este marita.

Trebuie sa tii cont de aspectele cu privire la posibilitatea includerii in variantele pentru mobil a unei bari laterale, poate chiar si doua si totodata trebuie sa te ingrijesti de celelalte elemente ale unei pagini web. Tendintele in web design in ceea ce priveste interfele pentru mobil sunt vazute ca o prioritate in randul utilizatorilor de Internet. Browserele pentru desktop sunt in masura sa accepte orice tip de layout, atata timp cat site-ul este unul functional. Acest lucru este insa putin mai complicat atunci cand vine vorba despre platformele pentru mobil, astfel incat este importanta planificiarea in cele mai mici detalii ale variantelor de site-uri pentru mobil.

  • Derulare la infinit

Numeroase site-uri de social media au implementat aceasta metoda la nivelul dashboard-ului, timeline-ului sau in cadrul user feed-urilor. Acest efect a castigat popularitate in randul utilizatorilor Internet-ului. pinterest infinite scroll layout Tendinte Web Design in 2013 Cele mai elocvente exemple in acest sens sunt date de site-urile: Twitter sau Tumblr, site-uri cu un aspect unic. Mai nou si Pinterest a adoptat aceasta derulare la infinit la nivelul home page-ului.

Designerii s-ar putea intreba in primul rand de ce este utila aceasta metoda? Cu siguranta pentru confera o interfata fara sudura, fara sa fie nevoie sa reincarci pagina. Dar utilizatorii ar putea avea dificultati in ceea ce priveste generarea de legaturi permanente pentru diferite pagini. Si in timp ce toate aceste aspecte sunt adevarate, trecem mai departe la punctul important cu privire la faptul ca nu fiecare site are nevoie de o astfel de metoda de scrolling la infinit.

Acest trend in web design este util probabil atunci cand sunt incarcate informatii care nu au nevoe de un stil de paginare specific. De exemplu, arhiva unui blog poate parea o alegere proasta, deoarece cititorii si-ar putea dori sa mearga direct la pagina 15 sau 25 in loc sa deruleze la infinit pagina blogului. Dar Tumblr sau Pinterest sunt idei foarte bune pentru ca informatiile sunt dinamice si se schimba constant. Ceea ce apare pe prima pagina a profilului tau de Twitter se updateaza cu timpul si din nou aceasta reprezinta o buna alegere. Nimeni nu vrea sa faca click pe pagina urmatoare pentru incarca urmatorul set de tweet-uri.

  • Spatii albe si design minimalist

leaftlet iphone app mobile website Tendinte Web Design in 2013De acesti doi termeni probabil ca am mai tot auzit pana acum. Si in timp ce au reprezentat un trend in web design inca din anii trecuti, este, de asemenea, adevarat faptul ca lucrurile au evoluat foarte mult in aceasta directie pentru a se potrivi mai bine acum cu acest nou spectru de creativitate.

Exista o multime de site-uri web care folosesc spatiile albe drept un instrument de proiectare, lucru ce ii forteaza pe utilizatori sa se concentreze mai mult asuora continutului principal. O conceptie gresita in acest sens ar putea fi data de faptul ca multi dintre developeri sunt de parere ca spatiul alb sa fie inserat intr-un design-ul unei pagini albe.

Cu toate aceste, exista numeroase exemple de layout-uri in culori inchise (asa cum este si in imagine) care folosesc spatii albe si este mai usor sa consideri acest termen ca “spatiu gol” la nivelul unei pagini. Acestea sunt locuri unde poate fi lasat spatiu, pentru ca pagina sa poata respira, fara sa existe un exces de dezordine. Acest lucru poate fi facut prin inserarea unor elemente mai mari la nivelul paginii cum ar fi: butonae, pictograme, etc. In modul acesta continutul unei pagini este mult mai usor de citit si digerat de cititorii unei pagini si este cu mult mai putin probabil ca ei sa paraseasca pagina web.

  • Elementele naturale de design

Specificatiile CSS3 au adus numeroase schimbari, dar cu toate acestea tendinta generala a fost aceea de a nu se renunta la modele naturale de layout-uri. Aceste elemente pot include colturi rotunjite, umbre, diferite tipuri de fundal, etc. Pentru folosirea tuturor aceste stiluri ar fi important sa fie folosite imagini vechi de peste 5-10 ani, dar gratie noilor caracteristici ale CSS3, acest lucru va putea fi realizat mult mai usor, generand toate aceste efecte foarte simplu.

  • Fotogafiile mari

Capture 300x273 Tendinte Web Design in 2013

Acest trend se pare ca nu dispare nici in 2013. De fapt, tot mai multe portofolii si site-uri au inceput sa fie folosite sub amprenta acestui stil de design. Layout-ul site-urilor poate conferi sentimente sau emotii specifice, bazate pe culori, stil si fundal. Fotografiile sunt o alta metoda de a transmite o idee. Cu toate acestea, acest trend nu este unul recomandat pentru orice tip de site. Daca dispui de destul spatiu la nivelul paginii tale, o imagine mare de fundal confera un placut aspect estetic vizitatorilor si utilizatorilor site-ului tau.

Cea mai mare problema ramane aceea de a gasi locul cel mai potrivit pentru a insera continutul, astfel incat sa fie cat mai clar si lizibil. Din acest motiv, cel mai adesea imaginile mari sunt recomandat a fi folosite pentru paginile de contact si nu pentru paginile de categorii sau altele ce prezint informatii utile.

Acest stil unic este de asemenea perfect pentru portofoliile de design sau site-urile personale intrucat in modul acesta va putea fi oferita o conexiune mai profunda cu vizitatorii site-ului. Persoanele care vor ajunge pe un site vor fi curiosi sa stie cine este si ce faci. Din acest motiv este o idee foarte buna sa le oferi vizitatorilor tai fotografii si sa le faci o scurta prezentare cu  ceea ce te ocupi.

Fotografiile mari vor putea fi de asemenea folosite pentru a descrie proiectele creative in care esti implicat – cum ar fi ilustratii, expozitii sau chiar propriile tale fotografii.

  • Ganduri finale

De-a lungul acestui an vom descoperi cu siguranta alte scheme noi si opinii despre cum procesul de web design se schimba. Comunitatea de designeri a crescut treptat si continua sa creasca, transformandu-se treptat intr-o comunitate globala. Acest lucru inseamna ca toti designerii au acces la informatiile si schimbarile ce apar, putandu-se ajuta reciproc, indiferent de nivelul de calificare. Nu a existat niciodata un moment mai bun in care sa intri in breasla.

Cel mai bun mod prin care un desginer poate fi la curent cu toate aceste schimbari este sa incerce sa se implice pe cat de mult posibil in acest proces de creatie si sa fie  mereu la curent cu noile tendinte. icon smile Tendinte Web Design in 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250