<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, Aug 3rd, 2011

Taxa de poluare inapoi. Cum iti poti recupera banii

taxa de poluare 300x300 Taxa de poluare inapoi. Cum iti poti recupera baniiRecuperati-va taxa de poluare!

Sumele imense luate cu japca de statul român cu ocazia înmatriculării maşinilor cumpărate din străinătate pot fi recuperate în instanţă. Prin urmare, statul plăteşte înzecit eroarea în care se află, pentru că la măsura instanţelor de a da înapoi oamenilor taxele imense percepute se adaugă şi plata cheltuielilor judiciare. Iar de la miile de dosare din toată ţara se adună sume imense care, până la urmă, tot din banii noştri, ai tuturor, se plătesc, pentru nişte greşeli legislative.

Nu mai vorbim de problemele pe care le-a creat în ultimii ani această taxă prin faptul că românii, pentru a fenta autorităţile române, au trecut abitir graniţa în Bulgaria, unde maşinile pot fi înmatriculate foarte uşor şi pe bani mult mai puţini. Şi de aici, poliţiştii de la Rutieră s-au ales cu o mie şi una de probleme, pentru că nimeni nu poate deţine un control al maşinilor înmatriculate în ţara vecină, iar acestea sunt implicate în foarte multe accidente rutiere ori infracţiuni.

Ce a spus Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene?

Curtea de Justiţie a Comunită-ţilor Europene, la cererea unei instanţe româneşti, şi-a exprimat punctul de vedere vizavi de taxa de primă înmatriculare.

Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (n.r. – prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, precizează Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ). Mai mult, CEJ spune că legislaţia europeană interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, în favoarea celor de provenienţă autohtonă.

„Această interdicţie caută să garanteze neutralitatea totală a sistemului intern de taxe din punct de vedere al concurenţei între produsele autohtone şi cele importate”, explică CEJ.

De asemenea, deşi constată că sistemul de taxare introdus de România nu face vreo diferenţă explicită între statutul maşinilor în funcţie de provenienţa lor sau de naţionalitatea proprietarului, nefiind astfel o discriminare directă, CEJ apreciază că taxa poate fi discrimnatorie indirect, având în vedere efectele pe care le produce.

„Curtea apreciază că legislaţia românească în această materie are ca efect faptul că vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabilă, sunt taxate cu până la 30 la sută din valoarea lor – chiar dacă este aplicată o reducere însemnată la taxă ca urmare a scăderii valorii acestora – în timp ce maşinile similare oferite pe piaţa auto second-hand internă (n.r. – din România) nu sunt supuse acestei taxe. În atare condiţii, legislaţia are ca efect descurajarea importului şi înscrierii în circulaţie în România a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, afirmă CEJ.

Deşi UE nu împiedică statele membre să introducă noi taxe, legislaţia europeană obligă ţările membre să aleagă şi să aranjeze sistemul de taxe astfel încât acestea să nu aibă efectul de a promova vânzările auto second-hand din piaţa autohtonă, astfel descurajând importul de maşini similare, continuă CEJ.

Ce trebuie să faceţi pentru a vă recupera banii?

În primul rând, se face o solicitare de rambursare din proprie iniţiativă către Administraţia Finanţelor Publice. Răspunsul lor a fost mereu negativ, aşa că nu trebuie să vă speriaţi! Apoi se face o cerere de chemare în judecată, care va fi adresată Tribunalului, la care se anexează chitanţa de achitare a taxei pe poluare, decizia de calcul a taxei respective şi adresa prin care restituirea banilor de către Administraţia Financiară a fost refuzată. După sentinţa primei instanţe, nu trebuie să vă speriaţi de recursul formulat de AFP ori AFM! De obicei, este o simplă formalitate, sentinţele rămânând în picioare şi după ce trec prin instanţa Curţii de Apel, ele devenind astfel definitive şi irevocabile.
Cu sentinţa respectivă nu mai trebuie decât să vă adresaţi din nou AFP-ului de care aparţineţi, în vederea restituirii sumei care vi s-a luat în mod abuziv.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Taxa de poluare inapoi. Cum iti poti recupera banii, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250