<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Mon, Dec 8th, 2014

Se merita sa fim liber profesionisti?

Share This
Tags

Liber profesionist inseamna cu alte cuvinte sa lucrezi pe cont propriu. Trecerea de la angajat la liber profesionist poate avea si avantaje, dar si dezavantaje.

Multi aleg sa treaca de la angajat la liber profesionist datorita faptului ca nu vor sa mai fie sub controlul unui sef si datorita faptului ca pot obtine mai mult profit din meseria pe care o fac daca o fac pe cont propriu, decat daca o fac muncind pentru cineva.

In cele ce urmeaza voi vorbi despre trecerea la angajat la liber profesionist in special in domeniul IT. Cu alte cuvinte, despre trecerea de la angajat la freelancer si vom lua un caz teoretic.

Sa presupunem ca lucram ca web designer la o firma de web desing Bacau. Salariul este atractiv, dar stim ca noi putem obtine mult mai multi bani, stim ca munca noastra valoreaza mai mult decat acei 1500 RON care ni se ofera ca salariu.

Cum procedam pentru a ne asigura ca facem destui bani si ca liber profesionisti?

-Nu trebuie sa iti dai demisia imediat, crezand ca vei face mai multi bani de unul singur. Cel mai bine este sa iti cauti clienti si sa lucrezi paralel si la afacerea ta, dar si la agentia de web design Bacau. Tu degeaba esti bun in ceea ce faci daca lumea nu stie de tine.

-Pentru a-ti gasi clienti nu trebuie sa furi clientii de la actuala firma unde lucrezi, ci pur si simplu poti incepe cu un site de prezentare in care iti expui proiectele. Daca esti designer de multa vreme, cu siguranta ai si acum cativa clienti pentru care lucrezi regulat. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te bazezi doar pe acestia. Trebuie sa iti maresti numarul de clienti si sa te asiguri cumva ca vei primi clienti noi luna de luna si abia pe urma sa ti-I selectezi. O promovare SEO la nivel local cu siguranta iti va aduce clienti, iar o promovare in Adwords de asemenea iti va spori numarul lor. La fel si o campanie SEO nationala, dar aceasta necesita timp si investitie si poate tu vrei sa grabesti procesul.

-O metoda foarte simpla de a-ti gasi clienti si de a vedea daca se merita sa devii liber profesionist este sa iti faci cont pe site-urile de profil, precum Freelancer, Elance sau pe diverse forumuri. In scurt timp vei afla daca intr-adevar castigi mai mult ca liber profesionist sau nu.

Cand ajungi in momentul in care faci cel putin aceeasi bani lucrand de acasa, dar muncind mult mai putine ore, atunci da, poti considera ca aceasta mutare catre antreprenoriat este pasul potrivit.

Insa trebuie sa iei in considerare si faptul ca atunci cand esti liber profesionist nu platesti taxe la stat, nu merge vechimea si nici CAS-ul. Prin urmare, ar trebui sa iei in considerare si infiintarea unui PFA.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250