<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, Dec 20th, 2012

Schimbarile majore in domeniul asigurarilor RCA ar putea avea efecte negative asupra asigurarilor de tip CASCO in 2013

2 Schimbarile majore in domeniul asigurarilor RCA ar putea avea efecte negative asupra asigurarilor de tip CASCO in 2013
Anul 2013 ar putea aduce schimbari majore in sistemul asigurarilor auto. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului va fi adoptata o noua lege conform careia asigurarea RCA va capata un rol similar cu cel pe care o asigurare CASCO il joaca in prezent.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a precizat ca in urma acestor schimbari, un sofer a caru masina a fost avariata intr-un accident auto va putea fi despagubit chiar de propria companie la care a incheiat asigurarea RCA.
In prezent, sistemul prevede ca soferul pagubit este cel care cere polita RCA de la soferul vinovat. Ulterior, compania de asigurari a soferului vinovat va rezolva aceasta problema si va plati pentru reparatiile necesare autoturismului. Din pacate insa, un numar tot mai mare de plangeri au aparut din partea soferilor care nu sunt despagubiti in baza asigurarii RCA.
O schimbare a regulilor jocului este asadar importanta, dar aceste schimbari ce vor aparea in anul 2013 vor fi insotite si de un nou val de scumpiri al pretului pentru polita de asigurare auto RCA.
Specialistii in asigurari considera ca din 2013 pretul asigurarii RCA ar putea creste cu pana la 50% si mai mult de atat, schimbarea rolului asigurarii ar putea duce chiar la disparitia asigurarii auto de tip CASCO, asa cum s-a intamplat si in alte state din Europa, cum este cazul Italiei.
Noua asigurare de Raspundere Civila Auto obligatorie ar putea aduce asadar atat avantaje, cat si dezavantaje. Un prim avantaj este dat de reducerea cu aproximativ 30% a numarului de zile in care vor fi platite daunele unui sofer pagubit. Daca in prezent aceasta perioada poate ajunge pana la un maximum de 90 de zile, cu noul RCA, conducatorii auto isi vor putea repara autoturismele in maximum 60 de zile.
In plus, cu acest nou tip de asigurare soferii isi vor muta cautarile, de la “cel mai ieftin RCA” spre acele polite si companii de asigurare care sa vor acoperi un numar cat mai mare de daune, dar si spre companiile care sa ofere despagubirile cat mai repede.
Chiar daca polita RCA s-ar putea scumpi foarte mult, soferii vor trebui sa priveasca partea buna a lucrurilor. Ei vor reusi sa incheie asigurari de calitate, in baza carora sa rezolve propriile probleme ale autoturismelor pe care le detin si in acelasi timp exista posibilitatea foarte mare ca in acest context sa nu mai fie necesara polita de asigurare auto CASCO.
Va fi redusa foarte mult probabilitatea de a beneficia de o calitate redusa a serviciilor pe care asiguratorii RCA o ofera in prezent clientilor. Odata cu scumpirea politei daunele produse la nivelul autoturismelor vor putea fi acoperite si nu vor mai exista probleme nici in privinta service-urilor auto care cu greu isi recupereaza in prezent sumele aferente reparatiilor autoturismelor avariate. Multe dintre acestea refuza chiar efectuarea reparatiilor pe motivul neseriozitatii companiilor de asigurare care intarzie foarte mult cu plata reparatiilor aferente.
Ofertele cu reduceri practicate pentru asigurarea de tip RCA raman insa in vigoare si pretul pentru aceasta polita va fi unul  mai mare sau mai mic in functie de urmatoarele criterii:
·         Sistemul Bonus Malus – introdus in Romania inca din luna Ianuarie 2010;
·         Capacitatea cilindrica a masinii;
·         Durata perioadei de cand soferul a dobandit permisul de conducere auto.
Acest nou sistem urmeaza sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2013 si se spera ca pana la sfarsitul anului, toatem autoturismele inmatriculate in Romania sa beneficieze de avantajele acestei asigurari auto.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250