<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, Dec 25th, 2014

Schimbarile aduse de ordinul OMFP 946

Ordinul OMFP 946 se refera la modul de aplicare si abordare a procedurilor de control intern managerial in intitutiile bugetare. Sub forma unui cod cu standarde clare, general valabile, OMFP 946 a fost implementat in vederea standardizarii operatiunilor repetate zilnice sau la anumite perioade de timp astfel incat sa se poata depista si elimina erorile umane intr-un mod cat mai eficient.

Control intern managerial – concept si elemente

Romania urmeaza modelul Uniunii Europene cu ordinul OMFP 946 introdus in anul 2005 si reglementarea acestuia prin ordinul 1649 ce introduce 25 de noi standarde. Controlul intern managerial are ca scop promovarea unui set de principii responsabile cu buna practica in cadrul institutiilor bugetare, menite sa simplifice si sa eficientizeze munca functionarilor de stat.

Prin control intern managerial se intelege intreaga lista de proceduri aplicate intr-o institutie bugetara de catre managementul acesteia. Implementarea se face in conformitate cu ordinele in vigoare si are ca scop eficientizarea activitatii prin respectarea unui set de reguli general aplicabile oricarei insitutii de stat. Numarul de reguli este mentinut la minimul necesar pentru a evita confuzia si se prezinta intr-un format standardizat printr-o documentatie de 1800-2000 de pagini pe care fiecare institutie are obligatia sa o realizeze conform cu standardele internationale adoptate si impuse de Uniunea Europeana.

Avantajele acestui format sunt imediat vizibile:

  • protejarea bunurilor si informatiilor impotriva fraudelor, dar si a erorilor umane.
  • evitarea situatiilor in care absenta unui functionar cu experienta afecteaza activitatea institutiei, documentatia functioneaza inclusiv ca un set de instructiuni clare.
  • format standardizat ce prezinta informatii general valabile, usor verificabile.
  • depistarea rapida a greselilor.

control intern managerial 300x200 Schimbarile aduse de ordinul OMFP 946In lista standardelor impuse prin ordinul OMFP 946 intra o serie de elemente legate de:

Evaluare – standardele reglementate de ordinul in vigoare trebuie sa se afle in permanenta sub evaluare stricta pentru respectarea continuitatii activitatii. Prin actualizari periodice in conformitate cu reglementarile aduse ordinului de catre Uniunea Europeana

se asigura o functionare ireprosabila a institutiei.

Monitorizarea performantei – aparitia problemelor poate fi depistata timpuriu si rectificata inainte de a avea un puternic impact negativ. Respectarea obiectivelor fixate si urmarirea progresului ajuta la o monitorizare constanta a performantei institutiei.

Imbunatatirea comunicarii – nu in ultimul rand, implementarile aduse de ordinul OMFP 946 si mai apoi de SCIM 1649/2011 fac posibila realizarea unui sistem informational de maxima eficienta in semnalarea oricarui tip de abatere de la standarde. Se face in acelasi timp uz de influenta sistemului de rapoarte asupra modului de utilizare a resurselor in vederea respectarii bugetului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Schimbarile aduse de ordinul OMFP 946, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

300x250