<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Oct 5th, 2010

Romani, atentie! Vi se fura din bani!

basescu bani FMI 300x237 Romani, atentie! Vi se fura din bani!Consumatorul va ofera o recapitulare a modalităţilor în care statul şi-a băgat mâna -  adânc de tot, pâna la cot – în buzunarul dumneavoastră. Rezumatul arată un stat lipsit de idei, care îţi ia banii din buzunar ca un balaur vorace.

SPORURI TAIATE

Întâi, anul a început cu sporuri salariale tăiate. Harşti – sporul de doctorat! Trosc – sporul de noapte! Pleosc – sporul de weekend în spitale! Tac – au zburat şi orele suplimentare plătite în plus! Pac – indemnizaţia de navetă a profesorilor ce predau la sat. Desigur, existau şi sporuri aberante – gen sporul de radiaţii cosmice pentru piloţii ROMATSA, instituţie care are în continuare „doar“ de 60 de salarii compensatorii la disponibilizare. Sporul de xerox pentru secretare, de pildă, a fost scos, dar sporul de stres neuropsihic pentru aparatul din justiţie a rămas, nu ştie nimeni pe ce criteriu. Simultan, au fost tăiate şi multe din sporurile de conducere în instituţiile publice – multe, aberant, brusc, cu peste 50%!

TAIEREA SALARIILOR

Apoi, anul a continuat cu tăierea de salarii cu 25%. Diferenţele au fost enorme şi au venit  în plus faţă de tăierile de sporuri de conducere. Mulţi directori dintre cei mai bine remuneraţi în sectorul de stat au înregistrat scăderi ale salariilor la jumătate, cumulate doar din scăderea sporurilor (doctorat, conducere, comisii etc.) şi aplicarea lui 25%. Nu le plângem pe umeri, încercam doar să explicam un fenomen. Ca bonus, statul s-a gândit să le şterpelească şi tichetele de masă. În spitale precum Spitalul Universitar,  personalul mai primeşte tichete doar cu porţia. Pentru poliţişti, s-a scos norma de hrană şi indemnizaţia pentru echipament. Cu mare dificultate, s-a păstrat subvenţionarea unor chirii, deşi în cuantum redus.

MAJORAREA TVA-ului

După taierile de salarii, Guvernul s-a gândit că preţurile sunt prea mici. A hotărât, aşadar, vitejeşte, ca de pe azi pe poimâine, majorarea TVA-ului. Ordonanţa de urgenţă nu a apucat nici măcar să fie tipărită la Monitorul Oficial şi ea trebuia deja aplicată la Urlaţi.

INFLATIA

Inflaţia astfel creată este tot un atentat la buzunarul omului de rând – el simte la fiecare produs pe care îl cumpără rezultatul elanului muncitoresc guvernamental.

DEPRECIEREA LEULUI

În plus, cei cu credite în euro au fost penalizaţi de deprecierea leului, iar rate mai mari se achită din salarii mai mici. Nu e tot.

SUBVENTII TAIATE

Subvenţia pe gigacalorie va fi diminuată; nu însă şi subvenţia pe căsătorie – acei 200 de euro pentru fiecare Ionel şi Mărioara care se căsătoresc, o trăsnaie totală de 3,2 milioane de euro doar în primul trimestru.

MAJORAREA PRETULUI LA GAZE

Va veni desigur şi o nouă majorare a preţului la gaze – aşteptaţi-vă la minimum 5%-10% în plus la facturile de la iarnă.

De aceea, frunza va deveni în scurt timp o imagine reprezentativă pentru România – un brand autentic de ţară. Mulţi români vor rămâne doar cu ea, asemenea lui Adam şi Eva, acoperindu-le modestia, cel puţin în cazul în care continuă această nenorocită foarfecă triplă: tăieri de venituri – creşteri de taxe – majorări de preţuri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250