<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Jun 21st, 2011

Refinantarea din perspectiva unui simplu consumator

refinantare 300x233 Refinantarea din perspectiva unui simplu consumatorScriu aceste randuri din perspectiva unui consumator de credite bancare, care a incercat tot ce se putea in ceea ce priveste creditarea pana acum, si care, ca si multi altii, a ramas prins in aceasta mraja  lansata de banci in care banii se puteau lua usor dar se restituie foarte greu. Vreau sa va spun ca am incercat cam tot pana acum, de la banalul card de credit la creditul auto si creditul de finantare al unei afaceri. Am lucrat pana acum cu majoritatea bancilor importante din Romania si am luat credite atat pe numele meu, cat pe numele unor cunostiinte, deoarece in Romania se pare ca daca esti patiser si ai 600 Ron/luna cu carte de munca si  daca vii cumva la intalnirea cu bancherul mirosind a transpiratie si esti plin de faina, creditul e 99% aprobat, esti un client solvabil cum s-ar spune in limbajul bancar. Daca te duci la costum si le pui pe masa documente care atesta venituri de mii de euro pe luna, dar daca nu ai banalul contract de munca pe perioada nedeterminata, la revedere. Esti cel mai rau om de pe planeta si nimeni nu iti va da bani. Ca nu intrii in tiparul idiot cu care lucreaza majoritatea bancilor din Romania. Si fie vorba intre noi, daca ai contract si carte de munca azi, maine banca mai e sigura ca vei avea acelasi loc de munca si patronul nu te va da afara din taspe motive?! Dar asta e, birocratie tipic romaneasca!

Asta fiind spuse, da, am credite fara numar la mai multe banci si deabia mai fac fata cu achitatul ratelor.

Per total am o rata foarte mare, deoarece am fost destul de grabit ca sa-mi fac credite in perioada cand cererea de creditare era foarte mare, si de aici si dobanzile si comisioanele pe masura si unde mai pui ca unele credite sunt in euro, iar aceasta a crescut si iar a crescut iar veniturile au ramas cam la fel.

Trebuie urgent sa gasesc o solutie sa mai temperez aceste credite in sensul ca trebuie sa scad cu orice pret rata totala pe care o am de platit ca altfel voi vedea ca tot venitul meu se va duce doar pe rate la banci.

Vad ca acum bancile, dupa celebrul si mult discutatul credit de nevoi personale promoveaza un nou produs, si anume creditul de refinantare. Am inceput, incet-incet sa testez piata, ca atatea banci, atatea oferte. E foarte greu sa gasesti o oferta care sa se muleze perfect pe nevoile tale.

Sintetizate, acestea ar cam fi:

  • reducerea ratelor actuale
  • obtinerea unor sume suplimentare de bani
  • o gestionare mai buna datoriilor, respectiv cumularea acestora intr-un singur credit
  • modificarea structurii dobanzii
  • posibilitatea schimbarii monedei in care se contracteaza creditul (aviz celor care au credite in valuta, vedeti zilele acestea cat de mic se face leul nostru pe fondul crizei externe!)

Am observat ca unele banci, precum BCR, iti ofera si unele produse accesorii acestui credit de refinantare la preturi mult mai bune sau chiar gratuite si multe alte facilitati precum:

  • asigurarea de imobil gratuita
  • asigurarea de viata la costuri mai avantajoase
  • in cazul creditelor ipotecare, taxele notariale de transfer a ipotecii gratuite
  • comision de analiza a dosarului zero.

Bine de stiut, orice facilitate trebuie luata in calcul cand va hotarati sa faceti o refinantare. Si ca aceasta sa fie cu adevarat eficienta trebuie ca, per total, economia de costuri sa fie mai mare decat cheltuielile aferente. Ca altfel nu merita!

Oricum nu merita sa va bucurati prea tare pentru ca procedura de obtinere a unui credit de refinantare este asemanatoare ca cea de acordare a unui credit obisnuit, asa ca se vor face aceleasi verificari, la Biroul de Credit, evaluare imobilului, trebuie sa aveti venituri certificate, aviz patiserilor murdari de faina cu salariul de 600 Ron, acestia vor avea in continuare intaietate fata de cei care castiga 6000 euro/luna din drepturi de autor sa zicem etc, etc, etc.

In aceasta privinta nu prea s-a schimbat nimic, oricum merita sa incercati, daca per total, veti reusi sa scadeti rata lunara cu macar 15-20%, eu zic ca am facut o afacere destul de buna si merita timpul si efortul investit.

Articolul face parte din campania “REFINANTARE” derulata de BlogalInitiative in parteneriat cu Revista BIZ si are ca scop promovarea produsului de refinantare oferit de BCR.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250