<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Feb 12th, 2013

RCA mai scump pentru femei

Conform noilor hotarari adoptate la nivelul Uniunii Europene, societatile de asigurari vor trebui sa elimine discriminarile de gen prevazute in cazul contractelor de asigurare, aceasta decizie afectand cel mai mult soferii de gen feminin, cu o varsta sub 40 de ani.

Dupa cum sugereaza toate studiile efectuate cel mai mare pericol pe sosele este reprezentat de soferii tineri, de gen masculin. Statisticile arata ca, in general, tinerii sunt predispusi sa conduca cu o viteza mare, mai ales in timpul noptii, fapt ce conduce la producerea a numeroase accidente rutiere, cel mai adesea cu consecinte fatale. Sansele ca un sofer tanar sa ucida un sofer de peste 35 de ani de 10 ori mai mari decat in orice alt caz. Din acest motiv si nivelul primelor de asigurare de tip RCA este unul mai ridicat in cazul soferilor tineri, cu mai putina experienta, decat in cazul persoanelor de varsta mijlocie, indiferent ca este vorba despre o femeie sau un barbat.

3975 RCA mai scump pentru femei

Acesta este principalul motiv pentru care barbatii tineri, de pana in 40 de ani platesc cu pana 40% mai mult pentru a se asigura decat femeile, chiar daca in prezent numarul accidentelor produse de cele doua tipuri de soferi tinde foarte mult spre egalizare. Cu toate acestea, noile norme ce urmeaza a fi adoptate, prevad faptul ca va fi intezisa discriminarea de gen urmand ca stabilirea nivelului primei de asigurare sa se faca dupa aceleasi criterii atat in cazul barbatilor cat si pentru femei.

Potrivit CSA, nivelul primei de asigurare pentru barbatii cu varsta intre 18 si 22 este cu 50% mai mare decat cel pe care o femeie sau o persoana de varsta mijlocie il plateste in prezent. Abia in momentul in care acestia ating pragul varstei de 40 de ani pot plati preturi mai mici pentru RCA.

Ce se va intampla atunci cand va intra aceasta norma in vigoare? Atat femeile cat si barbatii vor plati acelasi pret sa isi asigure autoturismele, reduceriele de preturi ramand valabile doar in functie de caracteristicile de varsta, fara sa mai existe o diferenta intre sexe.

Sistemul prevede insa ca pana in momentul in care acest proiect de lege va fi adoptat, femeile au inca disponibil acest serviciu si vor putea continua sa plateasca preturi mai mici pentru asigurarea RCA.

Pe de alta parte, insa, pentru femeile in varsta, aceste schimbari nu vor avea niciun fel de impact si nu vor putea influenta nivelul primei de asigurare, poate doar o mica reducere de pret ce ar putea ajunge la suma de cativa 10 de lei/an. Tinerii soferi sunt insa cei care se vor putea bucura de o reducere de aproximativ 10% a pretului asigurarii.

Pentru moment, companiile de asigurari nu au comunicat aceste schimbari si nu au vorbit despre o eventuare schimbare a politcii de pret pentru politele RCA. Acestea refuza sa dea cifre specifice, invocand motive de concurenta. De lucrul de care soferii pot fi siguri este ca: soferii tineri, de sex masculin vor beneficia de oferte cu reduceri pentru polite in schimb ce soferitele vor plati un pret mai mare pentru RCA. Dupa cum spun reprezentantii marilor companii de asigurare din Romania, acesta este principalul mod prin care conducatorii auto se vor putea bucura asigurari la un pret corect.

Aceste schimbari nu inseamna insa ca nivelul primelor de asigurare va fi acelasi in toate cazurile. De exemplu, un sofer cu varsta de 27 de ani, de sex masculin, ce provine din mediul urban si conduce un autoturism nou nu va plati acelasi pret pentru asigurarea RCA cum plateste un sofer de peste 40 de ani, ce provine din mediul rural si conduce un autoturism mai vechi.

Criteriile de diferentiere a preturilor pentru RCA nu sunt influentate doar de sex, asadar inainte de a achizitiona polita obligatorie este important pentru fiecare proprietar de autovehicul sa tina cont de toate aceste aspecte.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250