<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Jan 8th, 2013

Pericol de otravire! McDonalds si KFC Romania

fast food 300x211 Pericol de otravire! McDonalds si KFC RomaniaIn ultimii ani alimentatia sanatoasa  a ajuns sa fie un subiect foarte des abordat si in Romania. Acest fapt se datoreaza interesului crescut al consumatorilor in ceea ce priveste acest subiect.

Chiar daca interesul pentru acest subiect a crescut, nivelul de cunostinte al populatiei  este mult sub cel necesar pentru evitarea pericolelor.

Pericolele sunt multiple: aditivii alimentari, reclamele mincinoase, etichetele incomplete sau mincinoase, grasimile saturate, hidrogenate si  trans,  glucidele “goale” (fara valoare nutritiva),  micotoxinele, radicalii liberi, alergeni,  pesticidele si metalele grele.

Exista un tip de mancare care contine  toate aceste pericole. Este vorba de Fast Food. Chiar daca toti specialistii  din domeniul nutritiei spun ca aceste alimente “dauneaza grav sanatatii”, romanii se calca in picioare la cozile de la casele de marcat ale restaurantelor Fast Food.

In acest caz problema cea mai mare este lipsa de informare iar problema secundara este comoditatea.

De ce sa stai sa gatesti acasa cand poti sa mergi la un Fast Food si in 2 minute esti servit. Alternativa la acest tip de mancare este mancarea Slow Food ce se gaseste in restaurante. Alimentele de tip Slow Food sunt mult mai sanatoase si costa la fel ca cele de tip Fast Food dar multe persoane gandesc,in mod eronat, ca o masa la restaurant costa mult mai mult decat o iesire la Fast Food.

Cea mai mare problema este numarul de tineri care folosesc aceste restaurante de tip Fast Food pentru a manca si pentru a se intalni cu prietenii. Ce este si mai grav este faptul ca multi parinti obisnuiesc  sa isi duca copiii, de doar cativa ani, la McDonalds sau KFC fara sa is idea seama ca fac rau propriului copil.

Pentru a inspira incredere si pentru a avea acoperire, lanturile de restaurante de tip Fast Food au, de obicei, pe site-urile oficiale lista cu ingredientele prezente in produsele comercializate si numarul de calorii din fiecare produs. Cata lume intra pe site-ul McDonalds sa vada lista ingredientelor si numarul de calorii ? Nu foarte multa si de aceea o sa  va prezentam cateva produse comercializate de aceste restaurante, din punct de vedere al ingredientelor si numarului de calorii.

Un produs care ne-a atras atentia este cheeseburger-ul facut de McDonalds.

Lista E-urilor continute intr-un cheeseburger McDonalds: E 472, E 282 sau E 300, arome, E 621, E 331, E 160a, E 160c,  E 270, E 322 , E 202, E 327.

Un cheeseburger contine 330 calorii si 6 grame grasimi saturate (de trei ori mai mult decat consumul recomandat/zi) si dupa cum observati contine 10 E-uri mai mult sau mai putin periculoase. Va las pe dumneavoastra sa decideti daca este sanatos sau nu.

Ar trebui sa va uitati si la meniul Big Tasty care contine aproximativ 1400 calorii si foarte multi aditivi alimentari si grasimi saturate.

Un alt produs care ne-a atras atentia este Crispy strips 8 buc (200 g) de la KFC.

Lista E-urilor continute de Crispy strips 8 buc de la KFC: amidon modificat, E 621, E 339, E 341, arome, E 330, E 556 si multe alte ingredient ce sunt deshidratate, degresate etc.

Crispy strips 8 buc contine 654 calorii, 32 grame de grasimi (nu este declarat numarul de grasimi saturate) si multe alte ingrediente cu un grad inalt de procesare ce au pierdut foarte multe substante nutritive in timpul procesarii.

Aproape toate produsele comercializate de aceste lanturi de restaurante sunt daunatoare (chiar si salata de varza de la KFC contine cateva E-uri). Evitati sa consumati alimentele din restaurantele de acest gen sau macar nu mai mergeti impreuna cu copiii.

In cazul ingredientelor  produselor KFC nu gasiti pe site-ul din Romania decat numarul de calorii si cantitatea de glucide/lipide etc. Pentru a vedea care sunt ingredientele va rog sa intrati aici  http://www.kfc.com/nutrition/pdf/kfc_ingredients_oct12.pdf .

Pentru a va convinge ca ceea ce am scris in acest articol este adevarat puteti sa intrati pe site-urile oficiale ale restaurantelor. Atentie! Pentru multi aditivi nu este folosit indicativul “E” tocmai pentru a va induce in eroare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pericol de otravire! McDonalds si KFC Romania, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250