<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, Feb 28th, 2019

O biopsie poate confirma prezenta cancerului sau altor anomalii prezente la nivelul tesuturilor

Share This
Tags

biopsie O biopsie poate confirma prezenta cancerului sau altor anomalii prezente la nivelul tesuturilorIn momentul in care apare o suspiciune legata de un anumit tesut medicul specialist poate recomanda o biopsie. In termeni simpli biopsia reprezinta o mica mostra dintr-un tesut care se prespune ca e bolnav care e trimisa la laborator pentru teste specifice. De obicei se solicita biopsii cand pacientul s-ar putea sa aiba cancer sau apar modificari evidente la nivelul tesutului fara a se cunoaste si cauza care a determinat aceste schimbari. In cazul cancerului biopsia e singura modalitate de a determina clar daca avem sau nu celule canceroase in tesut.

Cu o radiografie poti vedea unde e un tesut cu probleme, dar la nivel celular nu stii daca ai celule canceroase sau celule obinsuite. Biopsiile se practica in mod curent in toate spitalele si sunt foarte diferite, in functie de zona din corp unde se fac si de instrumentele cu care se fac. Astfel avem o biopsie care presupune indepartarea unei bucati intregi, a unei zone de piele, de exemplu. Alte biopsii sunt facute cu bisturiul si prin taierea unei suprafete mici din tesut. Daca e nevoie medicul va realiza si o biopsie cu ac fin sau mai gros, una endoscopica, cu un tub subtire si o sursa de lumina pentru a preleva rapid si usor o mostra de tesut. Odata trimise la laborator mostrele sunt tratate cu niste colorati, prelucrate dupa proceduri standard, analizate la microscop cu atentie. Tot ce e celula anormala se marcheaza cu un instrument, dupa care medicul anatomopatolog se va uita la toate marcajele facute. Se vor urmari dimensiunile si formele celulare, dimensiunile si formele nucleelor celulare, modul in care sunt aranjate si dispuse celulele.

Daca avem mai multe celule aglomarate intr-un grup ciudat cu siguranta avem un cancer in formare sau deja format. In urma analizelor se da un rezultat care parvine medicului specialist si care e transmis pacientului. Dupa clarificari si explicatii se trece la o schema de tratament corect pentru problema depistata la nivelul tesuturilor. In acest fel avem tratament corect, diagnostic corect, clar, se poate urmari ulterior o evolutie pana la urmatoare biopsie solicitata, daca e cazul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250