<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Fri, Jan 7th, 2011

Luati de la Basescu! Alimentele se scumpesc din nou

scumpirea alimentelor 300x226 Luati de la Basescu! Alimentele se scumpesc din nouProdusele alimentare devin din ce in ce mai scumpe. Iar in ultimul an, majorarile preturilor alimentelor au lovit dur buzunarele consumatorilor din Romania.

Uleiul şi pâinea se vor scumpi cu 15% de la 1 februarie 2011 deoarece grâul a ajuns la un preţ record, anunţă preşedintele „Rompan“, cel mai mare patronat din domeniul panificaţiei. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii afirmă, însă, că nu există niciun motiv pentru creşterea preţului. Pe de cealaltă parte, producătorii din industria de panificaţie afirmă că nu vor mai putea suporta costurile tot mai mari de producţie. Aceştia lucrează în pierdere de peste trei luni de zile. Cauza: preţul grâului şi, implicit, al făinei s-a dublat. „Am sfârşit prin a cumpăra făina, în decembrie, la 1,53 de lei pe kilogram, în condiţiile în care, în august, cumpăram cu 0,8 lei pe kilogram. Ca să supravieţuim, am micşorat salariile. Am concediat aproape lunar“, a precizat directorul unei firme de panificaţie. Astfel, în magazinele fabricilor de pâine, franzela de 1 leu şi 30 de bani va costa, din februarie, 1 leu şi 50 de bani. În hypermarketuri, pâinea care costă acum 2,79 lei va costa cel puţin 3,21, dar numai dacă marile magazine vor adăuga la preţ doar majorările producătorilor de pâine. Nici celelalte produse alimentare nu vor fi scutite de scumpiri, având în vedere că preţurile carburanţilor au crescut încă din prima zi a anului. În plus, depindem de importuri şi de un curs valutar stabil.

Şi laptele va fi afectat de aceste majorări, astfel că se va scumpi cu cel puţin 5%. Costul unui litru de lapte pleacă de la producători cu mai puţin de 1 leu pe litru şi ajunge în rafturile magazinelor de patru ori mai scump. Puţinii fermieri care vând lapte procesatorilor se gândesc serios să renunţe la afacere pe motiv că nu este profitabilă. Lipsa subvenţiilor şi a centrelor de colectare face ca doar 20% din producţia de lapte din România să ajungă şi în industria de procesare. Fermierii vând laptele procesatorilor cu sub un leu pe litru. Asta înseamnă un venit de 180 de lei pe zi. Aceşti bani abia ajung pentru plata utilităţilor şi salariile îngrijitorilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Blogatu says:

  Acest blog a fost nominalizat in Topul Blogurile anului 2010. Pentru a castiga, trebuie adunate cat mai multe voturi, sub forma de comentarii sau voturi in sondaj! http://blogatu.ro/2011/01/blogurile-anului-2010-categorii-jurnalism-si-stiri-blog-despre-politica-blog-de-politician.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250