<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, May 17th, 2012

Fructele si legumele din import au un adaos de 1000%

legume import scumpe Fructele si legumele din import au un adaos de 1000%Alimentele din import, mai scumpe de pana la zece ori la raft decat intra in tara

Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.

Romanii care isi fac cumparaturile in marile lanturi de magazine sau din piete nu stiu ca pentru varza pe care o cumpara platesc de 3-4 ori mai mult decat pretul cu care aceasta a fost importata, strugurii sunt de peste zece ori mai scumpi pe rafturi decat atunci cand intra in tara, pretul unui kilogram de fasole este umflat de 4-5 ori, iar pentru un kilogram de mere adaosul distribuitorilor si al retailerilor este de 400-700%.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat agentiei Mediafax ca preturile din lanturile de magazine sunt exagerate pentru ca adaosurile comerciale pe care le practica acestea si intermediarii care intervin pe traseu dubleaza sau tripleaza costul unui produs.

“Nu se tine cont decat de interesul pentru profit nemarginit al speculantilor. Este o intreaga mafie in acest sector, pentru care am un singur mesaj: trebuie sa fie prioritatea intregului Guvern sa inlature specula si evaziunea fiscala. Eu, unul, nu cumpar legume din hipermarket, sau daca o fi scapat vreuna pana acum, pe viitor renunt la ele. Am ce-mi trebuie in principal din gradina proprie, iar daca nu, este convenabil sa cumperi de la producatori. Nu demult am fost la Matca (judetul Galati – n.r.), unde castravetii noi sunt de patru ori mai ieftini decat pe rafturi. Consumatorii pot alege sa cumpere de unde este mai ieftin”, a spus Fuia.

Preturile scad in vama si cresc in magazine

Deputatul Culita Tarata, totodata si unul dintre cei mai mari agricultori autohtoni, cu peste 65.000 de hectare de teren agricol in administrare, spune ca o parte din diferenta mare dintre pretul la intrarea in tara si cel de pe rafturi este data ca pentru produsele importate din afara UE pretul declarat in vama este mai mic decat cel real.

“Se fac declaratii vamale la preturi mai mici de 2-3 ori, ca sa se plateasca taxe vamale mai mici. Diferenta de bani se plateste la negru. Produsul intra apoi in magazin la pretul pietei. Si cei de la putere, si cei din opozitie isi dau mana si incurajeaza acest fenomen. Sunt vinovati politicienii apropiati de cei din vama. Nu vedeti ce doada e la functii?”, a spus Tarata.

Carnea de pasare costa in supermarketuri 9 lei kilogramul si in hipermarketuri mai mult de 8 lei/kg, desi intra in tara de peste 2,5 ori mai ieftin, cu 3,2 lei pe kilogram. Carnea si organele de pasare au alimentat importurile romanesti cu 188 de milioane de euro anul trecut, valoare in scadere cu 1,4%.

“Singura explicatie, daca cele relatate sunt adevarate, ar fi ca exista evazionisti care aduc marfa din afara UE si declara o valoare derizorie in vama, pentru a plati taxe vamale mai mici. E un scenariu, cazuri concrete nu ne sunt cunoscute. Tinem sa mentionam pe aceasta cale ca marile lanturi de magazine sunt printre marii contribuabili la bugetul statului. Nu ne putem erija in controlori fiscali, nu avem aceasta calitate si nici nu este rolul nostru. Singurul organism menit a stopa astfel de practici este Garda Financiara”, a declarat Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Strugurii intra cu 0,94 lei/kg, romanii cumpara cu 14 lei/kg

Fie ca este declarat un pret mai mic sau nu, varza iese din vama cu 0,53 lei kilogramul si se vinde in supermarketuri cu 1,89-2,19 lei (de 3,5-4 ori mai mult). In piata pretul este chiar si mai mare si ajunge la 2,5-3 lei pe kilogram.

Rosiile intra in tara cu 3,5 lei kilogramul, iar cumparatorii le achizitioneaza din hipermarket de peste doua ori mai scump, cu 8 lei/kg, si nici in supermarket-uri preturile nu sunt mult mai mici (6,49-7,69 lei/kg). Piata agroalimentara este si in acest caz mai scumpa decat marile magazine, aici kilogramul de rosii din import putand fi cumparat cu 8-8,5 lei.

Asociatiile din domeniul legumelor si fructelor se feresc sa vorbeasca pe acest subiect, de teama ca marfa lor nu isi va mai gasi locul in marile retele de magazine.

“Nu va pot spune cine este vinovat de preturile mari ale legumelor pe raft, comparativ cu cele de intrare in vama, pentru ca stric relatiile cu hipermarketurile. Importatorii isi iau si ei marja lor de profit, dar hipermarketurile scumpesc cel mai mult”, a declarat seful unei asociatii profesionale din domeniul legumelor.

Un kilogram de mere, care in piata costa 4 lei, intra in tara cu 0,83 de lei si este vanduta in hipermarket cu 4,3-6 lei (import Italia), un pret de 5-7 ori mai mare. In supermarket, merele de import costa in jur de 4 lei kilogramul, de peste 4,5 ori mai mult ca la intrarea in tara.

Pretul unui kilogram de pere de import in hipermarket variaza intre 5 si 8,5 lei, iar in tara intra cu 2,2 lei. In supermarketuri ajung de doua pana la patru ori mai scumpe (4,5-9 lei), iar in piata costa de 2-3 ori mai mult (5-7 lei/kg).

La struguri (0,94 lei/kg in vama) diferenta este si mai mare, pentru ca pe rafturile unui hipermarket kilogramul costa 12-14,3 lei, iar in supermarketuri este 14 lei, ceea ce inseamna de 12-14 ori mai scump. De peste 16 ori mai mare este si pretul practicat in piete, unde un kilogram de struguri importati din Chile costa 15 lei.

“Nu cunosc situatii in care produsele ajung pe rafturi de 10-12 ori mai scumpe decat intra in vama”, este tot ce s-a rezumat sa afirme pe acest subiect Eugen Zbarcea, directorul hipermarketului Cora Pantelimon.

Fasolea intra in tara cu 1,4 lei kilogramul, dar cumparatorii o gasesc in hipermarketuri cu 6 lei si in supermarketuri cu 6-7 lei. In acest caz, diferenta este de “doar” 4-500%, exact ca in cazul pietelor, unde kilogramul de fasole costa 6-8 lei.

Morcovii ajung si ei mult mai scumpi in magazine: 2,6 lei kilogramul in hipermarket si 2,2- 2,8 in supermarketuri, fata de 0,94 lei in vama. Un kilogram de morcovi costa 3-4 lei in piata. Daca intra cu 0,53 lei/kg in tara, conopida se vinde in hipermarket cu 5 lei si in supermarketuri cu 5-7 lei kilogramul, adica de peste zece ori mai scump. Tot de zece ori mai scump se vinde si in piata, unde pretul unui kilogram ajunge la 5 lei.

Pawel Musial, directorul general al lantului de supermarketuri Profi, spune ca in ceea ce priveste “aparent marea diferenta” dintre preturile din vama si cele de pe raft, retailerilor le revine doar o mica parte din suma, pentru ca marja lor de profit se afla undeva intre 2% si 3%.

“Restul se datoreaza transportatorilor, logisticii si…taxelor”, a mai spus el.
Comanita sustine ca Vama nu detine informatii despre existenta unor pozitii de monopol/oligopol in domeniul importurilor de astfel de produse.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Fructele si legumele din import au un adaos de 1000%, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250