<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, Sep 25th, 2013

Drepturile consumatorului

consl Drepturile consumatoruluiConsumatorii, prin definitie, suntem noi toti. Consumatorul are dreptul de a fi protejat impotriva riscului de a achizitiona un produs sau beneficiaza de servicii care nu pot afecta sanatatea, viata sau siguranta personala, ori care poate afecta negativ drepturile si interesele legitime. Consumatorul are dreptul sa aiba acces la informatii complete, precise si exacte cu privire la caracteristicile esentiale ale produselor achizitionate si serviciile prestate.

De-a lungul timpului, miscarea consumatorilor a dezvoltat aceasta viziune intr-un set de opt drepturi de baza care ii defineste acum pe cumparatori si inspira o mare parte din organizatiile de consumatori din Romania:

  • dreptul la satisfacerea nevoilor de baza – pentru a avea acces la produse de baza, esentiale si servicii: hrana adecvata, imbracaminte, adapost, sanatate, educatie, utilitati publice, apa si canalizare.
  • dreptul la siguranta – pentru a fi protejat impotriva produselor, a proceselor de productie si a serviciilor care sunt periculoase pentru sanatate sau viata.
  • dreptul de a fi informat – sunt prezentate faptele necesare pentru a face o alegere in cunostinta de cauza; protejare impotriva publicitatii si etichetarii necinstite sau care induc in eroare.
  • dreptul de a alege – pentru a putea alege dintr-o gama de produse si servicii, oferite la preturi competitive, cu o asigurare de calitate satisfacatoare.
  • dreptul de a fi ascultat – pentru a avea interesele consumatorilor reprezentate in realizarea si executarea politicii guvernamentale, precum si in dezvoltarea de produse si servicii.
  • dreptul la despagubiri – pentru a primi o rezolvare justa a creantelor, inclusiv compensare pentru inselaciune, produse de proasta calitate sau servicii nesatisfacatoare.
  • dreptul la educatie – de a dobandi cunostinte si abilitati necesare pentru a face alegeri informate, increzatori cu privire la bunuri si servicii.
  • dreptul la un mediu sanatos – pentru a trai si a lucra intr-un mediu care este non – pericol pentru bunastarea generatiilor prezente si viitoare.

Legislatia privind protectia consumatorilor in Romania nu este consolidata într-un singur corp de drept. In schimb, acesta este dispersat intre diferite legi, ordonante guvernamentale, decizii si acte ale autoritatilor de reglementare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Drepturile consumatorului, 5.3 out of 10 based on 3 ratings

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250