<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Mon, Oct 21st, 2013

Despre legea garantiei si cum se aplica in Romania

Share This
Tags

certificat de garantie consumatorul3 Despre legea garantiei si cum se aplica in RomaniaTot mai multe reclamatii sunt inregistrate in fiecare zi la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului din partea clientilor nemultumiti de serviciile sau bunurile achizitionate, neconforme cu contractul de vanzare-cumpare sau cu prezentarea comerciantului. Cadrul legal care acopera acest gen de probleme este legea 449/2003 cu modificarile sale ulterioare. Aceasta este legea care ar trebui sa fie foarte bine cunsocuta de catre consumatorii din Romania, astfel incat sa isi poata apara drepturile atunci cand cumpara un produs de care sunt nemultumiti. Ceea ce ii intereseaza cel mai mult pe clientii romani este modul in care isi pot solutiona problemele atunci cand constata ca un produs este neconform, la un interval scurt de timp de la achizitionarea sa, sau conditiile in care ar trebui sa beneficieze de garantie. Intr-o situatie ideala, in care consumatorii si-ar cunoaste drepturile, nu am avea parte de atatea abuzuri din partea comerciantilor si de atatea plangeri la ANPC.

Potrivit legii 449/2003 cu modificarile ulterioare, un consumator are dreptul de a solicita “in primul rand” repararea produsului neconform sau inlocuirea sa, dar si dreptul de a solicita un discount sau anularea contractului prin care a fost achizitionat. Sigur ca in practica s-a generalizat comportamentul abuziv al comerciantilor, care refuza inlocuirea dupa 48 de ore a produsului defect, si accepta numai inlocuirea sa. Ceea ce mentioneaza legea este ca se impune o anume masura reparatorie (reparatie sau inlocuire) daca aceasta este posibila sau daca nu este disproportionata. Cu alte cuvinte permite comerciantilor sa invoce oricand ca masura inlocuirii produsului este una disproportionata. Si, de parca nu ar fi fost de ajuns, permite comerciantilor sa se foloseasca si de prevederea potrivit careia orice masura se poate impune daca aceasta poate fi realizata fara un incovenient semnificativ pentru consumator. Ramane de stabilit cine decide daca inconvenientul este semnificativ sau nu…

Potrivit legii, perioada pentru reparare sau inlocuire se stabileste de comun acord – si nu unilateral, asa cum se intampla in unele magazine din Romania – intre client si vanzator, dar nu va fi mai mare de 15 zile (desi practica impinge acest interval pana la 21 de zile lucratoare, uneori chiar 30 de zile) de la data la care se anunta problema. Legea mai mentioneaza ca, daca solutia adoptata va fi repararea produsului, acesta va fi reparat numai cu piese noi. Insa, din nou, nu indica de unde vor sti consumatorii daca piesele care se instaleaza sunt sau nu noi.

O prevedere care, pe de alta parte, avantajeaza consumatorii este aceea ca un consumator nemultumit poate solicita asumarea raspunderii de catre vanzator in termen de doi ani de la achizitionarea produsului, un interval in care se poate interveni atat cu reparatia (despre care stim deja ca este acoperita de garantie), cat si cu inlocuirea.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250