<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Apr 20th, 2010

Dependenta de fast-food

upclose fast food2 300x225 Dependenta de fast food -Un hamburger ne face sa mancam de sase ori mai mult decat am avea nevoie

Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi si este folosit din abundenta

Hamburgerii, pizza, pastele bolognese sau carbonara, hotdogul, shaorma – toate aceste preparate de tip fast-food au un gust nemaipomenit numai daca sunt cumparate de la restaurantele de profil
. “Putem face si aceste feluri de mancare în propria bucatarie. Ingredientele se gasesc pe piata, dar nu vor avea acelasi gust, miros si culoare, ca cele cumparate gata facute. Specialistii din domeniul fast-food adauga anumite ingrediente secrete, precum prafuri sau condimente – compusi care pot crea dependenta”, spune Livia Nena, bionutritionist.

Mai mult, o alimentatie care se compune în mod esential din hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi gazoase si zaharate si produse de cofetarie industriala duce la alterarea metabolismului si predispune consumatorii la un comportament antisocial, potrivit studiilor din domeniul alimentar realizate în Statele Unite ale Americii.

Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi folositi din abundenta de producatorii preparatelor de tip fast-food. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de E 621. “Este des întalnit în preparatele de tip chinezesc care ?hipnotizeaza? prin simpla aroma”, adauga biologul Nena.

Glutamatul de sodiu este un intensificator al gustului folosit în foarte multe dintre produsele actuale, cu mare succes pe piata. Modul în care aditivul E 621 actioneaza la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atentia specialistii în nutritie. Astfel, acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos.

Junk-foodul îngrasa, pentru ca furnizeaza organismului “calorii goale”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma ca hrana tip junk-food îngrasa, pentru ca furnizeaza organismului “calorii goale de slaba calitate si produce un dezechilibru nutritiv”. Expertul în nutritie spune ca singurele preparate mai putin daunatoare sunt salatele, dar ca ele nu trebuie însotite de o portie de cartofi sau de o bucata de pui. Expertul avertizeaza ca mancarea junk este principala cauza a supraponderalitatii si a obezitatii. In Romania, una din doua persoane are probleme cu greutatea (constientizate sau nu) si una din patru este obeza, arata o cercetare realizata însa în urma cu 10 ani.

Mai mult, hidratii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le contin snackurile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate în glucide, ulterior în calorii, spun medicii nutritionisti. Specialistii atrag atentia ca, dupa consum, se instaleaza moleseala, adica efectul contrar celui scontat. Nutritionistii spun ca atunci cand procentul zaharului din sange creste rapid, organismul începe sa produca insulina în exces, pentru a elimina surplusul din sistem. In consecinta, odata cu scaderea rapida a nivelului de zahar din sange, organismul intra într-o stare mai proasta decat cea pe care credeam ca o combatem. In acelasi timp, potrivit specialistilor, mancarea dulce, sarata si grasa de la fast-fooduri ne face sa mancam de sase ori mai mult fata de necesarul real.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250