<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Nov 9th, 2010

De ce e scumpa benzina in Romania?

5971245690236  pompa benzina1 300x225 De ce e scumpa benzina in Romania?Romania este patria paradoxurilor, cele mai incredibile si ilogice situatii putand fi intalnite pe teritoriul tarii noastre.

Unul dintre multele exemple il constituie pretul carburantilor, care este la fel de mare ca cel din alte state UE, in ciuda faptului ca taxele si dependetele de importuri sunt mult reduse. Aceasta situatie a fost pusa pe tapet de guvernatorul Mugur Isarescu, care a declarat ca nu intelege care este mecanismul care sta in spatele cresterii preturilor la combustibili.
“La carburanti, nu prea inteleg logica miscarilor la combustibilii inreni. Nu prea inteleg de ce se leaga, de evolutia pretului titeiului, a dolarului. Variatiile sunt oricum prea mari si nu le gasim o anumita explicatie”..,
a spus recent Mugur Isarescu.

Buletinele statistice ale Comisiei Euroepene arata ca preturile la carburantii din Romania sunt apropiate de cele din alte state membre. Aceasta in conditiile in care accizele sunt mult mai mici in Romania decat in alte state. Excluzand taxele si impozitele, preturile la benzina din Romania sunt foarte apropiate de media UE, iar la motorina depasesc media. Prin urmare, micsorarea taxelor si a accizelor nu a fost adoptata (sau mentinuta) pentru a veni in sprijinul cetateanului.

Benzina romaneasca e mai scumpa  decat la Luxemburg

Mai mult, Romania este una dintre putinele tari din Europa care depinde intr-o proportie redusa de importuri. Dependenta de importuri de petrol a Uniunii Europene este, in medie, de circa 83%, potrivit unui raport al Centrului Roman de Politici Europene., date confirmate si de cele ale Eurostat. In ceea ce priveste Romania, dependenta de importul de petrol este de 54%. Chiar daca dependenta de importuri este redusa, Romania avand propria productie de petrol, preturile la carburanti sunt apropiate de cele practicate in celelalte state europene.
Potrivit Oil  Buletin elborat de catre Uniunea Europeana, pretul mediu la benzina euro-super 95, inclusiv taxe si impozite, este de 1,08 euro/litru in Romania. In afara de Romania, singurele state cu benzina mai ieftina sunt Cipru cu un pret de 1,07 euro/litru si Bulgaria, unde pretul este cel mai redus din UE, 1,02 euro/litru. Cea mai scumpa benzina se gaseste in Grecia, 1,5 euro/litru. Preturile din Romania sunt foarte apropiate de cele inregistrate in tari in care puterea de cumparare este mult mai mare, precum Luxemburg (1,15 euro/litru), Spania (1,17 euro/litru), Austria (1,19 euro/litru). In ceea ce priveste pretul la motorina, in Romania aceasta este de 1,07 euro/litru, la fel ca si in Cipru.
Cea mai ieftina motorina se gaseste in Bulgaria, 0,99 euro/litru. In prezent, piata carburantilor este dominata de Petrom cu o cota de circa 30%, urmata de Rompetrol si Lukoil cu cate 20%, restul fiind detinut de Mol, Agip, OMV Romania si benzinarii particulari.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
De ce e scumpa benzina in Romania?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250