<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Fri, Feb 25th, 2011

Cum sa faci profit pe rezervoarele fraierilor

benzina ieftina Cum sa faci profit pe rezervoarele fraierilorDupă tot scandalul din ultima perioadă în jurul preţului exagerat al carburanţilor, ne-am fi aşteptat ca, măcar pentru o vreme, companiile petroliere şi mai ales „Petrom“ să nu mai vină cu noi scumpiri. Sau, „capitalismul sălbatic”, practicat de acestea, să fie domolit de instituţiile statului. N-am avut parte nici de una nici de cealaltă, iar motivele sunt evidente: profituri prea atrăgătoare pentru companii şi incompetenţa statului manifestată reacţii doar la modul declarativ. La fiecare scumpire auzim că preţul petrolului pe bursele internaţionale a ajuns la cote nebănuite, motiv pentru care trebuie să…. ne aliniem. Şi mai nou, conducerea „Petrom“ vine cu explicaţia halucinantă că, „pe fondul conflictelor din Libia“, se vor face produce noi „ajustări“ de preţuri, evident în defavoarea consumatorilor. Este corect că preţul petrolului a urcat la cote nebănuite, dar ce treabă are „Petrom“, care prelucrează petrol brut din rezervele naţionale?! Firma austriacă a preluat odata cu „Petrom“ şi exploatarea unei mari părţi din rezervele de petrol ale ţării, contra unei redevenţe fixe până în 2015, preţul ţiţeiului pe care îl exploatează „Petrom” nu se modifică în funcţie de cotaţii internaţionale sau conflicte în ţările exportatoare de petrol. Potrivit unor calcule ştiinţifice, rezervele naturale mai ajung pentru 20 ani. Adică fix aproape de terminarea concesiunii către OMV. „Petrom“ exploatează rezervele naturale cu un cost de aproximativ 16 dolari/baril şi îl „revinde“ propriilor rafinării… conform cotaţiilor internaţionale, la aproximativ 75 de dolari pe baril sau mai mult, conform evoluţiilor bursiere. Astfel, se obţin două avantaje: profitul rămâne în interiorul Grupului OMV, dar este „ascuns“ în activitatea de procesare pentru ca apoi, la pompă preţurile să fie stabilite concurenţial (a se citi, după bunul plac al politicii de preţuri nesimţite) la care se adaugă taxele şi accizele.

Reamintim că în luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat.

“Şpaga” europeană

Cum să le plâgem de milă celor de al „Petrom“ când doar pentru anul trecut (reamintim, an de criză) au raportat o creştere a profitului de 163% faţă de 2009, de asemenea, an de criză, în condiţiile în care multe dintre firmele româneşti nici nu mai ştiau ce mai înseamnă profit. Nu este de mirare, din moment ce activitatea austriecilor a debutat în forţă în România, în primii trei ani raportând un profit cumulat de 4,5 MILIARDE euro. Din poziţia sa de lider de piaţă, cu o cotă de vânzări de 40% din totalul consumului, „Petrom“ deţine şi poziţia de „market maker” adică cel care controlează piaţa prin mişcările pe care le face, generând de cele mai multe ori scumpirile sau – prea rar – ieftinirile la carburanţi.

Deducţie logică, pentru că este puţin probabil să fie doar o simplă coincidenţă, contractul de privatizare a SN PETROM SA a fost semnat pe 14 decembrie 2004, adică cu doar două zile înaintea Summitului UE de iarnă de la Bruxelles din 17 decembrie 2004, unde România a încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană, moment la care, probabil, Austria a pus o vorbă bună la UE pentru acceptarea ţării noastre care tocmai i-a făcut mai bogaţi pe unii dintre principali investitori austrieci. Modelul privatizărilor „strategice pentru alţii“ are tendinţa să se repete acum, prin „Oltchim”, a cărui privatizare în timp de criză şi, probabil, în pierdere, a fost solicitată la negocierea ultimului acord cu Fondul Monetar Internaţional. Ca şi în cazul „Petrom”, Guvernul n-a crâcnit în faţa oficialilor internaţionali, diferenţa este că acum acordul s-a dat în schimbul unor bani de care, cel mai probabil, nici nu avem nevoie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. micky says:

  Fratilor, de ce sunteti tendentiosi? Bine ca mai face cineva profit in tara asta, ca altfel ne duceam pe apa sambetei; macar din profit Petromul face apoi investitii in tara si vedem cateva avantaje asa, ceea ce e mult mai bine decat sa nu ai niciun profit. Nu-i ok ca sunt preturi mari, dar cascati si voi urechile, ca au scumpit si Lukoilul si Rompetrolul. Deci i-a influentat pe toti ce s-a intamplat in Libia.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250