<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Apr 20th, 2010

Cum recuperezi taxa de prima inmatriculare?

taxa auto de prima inmatriculare 300x236 Cum recuperezi taxa de prima inmatriculare? Etapele prin care cetateanul roman isi poate recupera de la stat acea taxa  discriminatorie denumita si “taxa de prima inmatriculare/taxa de mediu/taxa de poluare”:

TEORETIC

Pentru a recupera sumele achitate in contul taxei de prima inmatriculare, trebuie parcurs urmatorul itinerariu:

• Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. La cerere se va anexa totodata si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare.
Reprezentantii Fiscului vor fi obligati sa raspunda la aceasta cerere in cel mult 30 de zile. Bineinteles, raspunsul va fi mai mult ca sigur negativ.

• Odata obtinut acest raspuns negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Fiscului, pe care o va depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului unitatii administrative de domiciliu.
In cererea de chemare in judecata se va solicita anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitari taxei de prima inmatriculare, obligarea Fiscului la restituirea banilor si suportarea de catre stat a cheltuielilor de judecata.

• Daca Tribunalul admite cererea, tot demersul se poate incheia cu recuperarea banilor numai daca Fiscul nu face recurs. In ultima faza, in cazul in care Curtea de Apel va respinge recursul, aceasta instanta va investi hotararea cu formula executorie, iar petentul va solicita restituirea taxei.

PRACTIC (caz real)

19 martie:

Am platit aprox.1000 de euro – taxa prima inmatriculare pt.o masina euro 3 adusa din Franta. Am stat cu ea 3 luni in parcare in speranta ca se va modifica legislatia [...] n-am mai rezistat ,mi-am facut un credit si am platit taxa.

28 martie:

Eu am solicitat deja la Administratia Financiara returnarea taxei pt. masina  (3.838 ron). In 10 zile am primit negatia  iar ieri am fost la avocat si am deschis proces pt. recuperarea taxei.
Am anexat si extrasul de cont din care reiese ca am imprumutat banii pt. plata taxei si am solicitat dobanda pentru acestia, care se poate acorda doar pt. intervalul dintre plata taxei si data introducerii efective a actiunii in instanta.
Am platit la avocat 514 ron care includ;
-onorariu avocat, care e procent din suma solicitata (taxa + dobanda);
-39 ron, taxa fixa perceputa de stat pentru solictarea de recuperare a unor valori, in procese in contencios administativ.
Primul termen de judecata va fi in aprox. o luna, in care parata va cera o amanare pt. pregatirea apararii. Urmatorul termen va fi dupa doua saptamani.

15 Nov.

Dupa lupte seculare, care au durat din martie pana martea ce tocmai a trecut, am primit un prim verdict. Instanta a admis cererea mea de returnare integrala taxei de prima inmatriculare, 3.838 ron.
O PRIMA VICTORIE !. Trebuie sa mai astept cam doua saptamani pana se trimite cu posta ambelor parti (Finantelor si mie) motivarea in scris a deciziei.
Apoi e operioada de 15 de zile in care partea nemultumita poate sa faca apel la Curtea de Apel. Aici dureaza aprox. trei saptamani pana intra cauza pe rol. Avantajul e ca in acest stadiu Finantele nu ma mai pot sicana cu tot felul de amanari, cum au facut-o pana acum si va fi doar o singura infatisare. Asta daca Finantele fac apel…
Altfel, in termen de 10 zile calendaristice de la ramanerea definitiva a sentintei, Finantele trebuie sa-mi returneze banii. Cu dobanda si cheltuielile mele judiciare ( avocat, taxa de timbru, cu toate ca e un proces in contencios administrativ, adica scutit de taxe … da’ nu in Romanica…), aproape 4.700 ron in total.

20 februarie:

In decembrie Finantele au declarat recurs.
In 13 februarie a.c. Curtea de Apel Timis a dat sentinta definitiva si irevocabila in favoarea mea. In consecinta voi primi integral taxa de prima inmatriculare + dobanda pe toata suma, de la data intrarii pe rol a cauzei (mai 2008) pana la data livrarii banilor catre mine + cheltuieli judiciare (avocat, executor judecatoresc).
VICTORIE FINALA

22 februarie

In ziua in care am avut ultima infatisare, pe rolul instantei de contencios administrativ au fost 41 de cauze, dintre care 13 pentru recuperarea taxei. Toti au castigat. Dar ati auzit ceva despre asta in massmedia ? Si traim intr-o democratie, unde presa e libera. Sau incearca sa ne convinga ca e asa…

Intrebare: Care au fost motivatiile pe care ti-ai bazat actiunea? Cum ai argumentat-o?

Raspuns: Am spus ca Ordonanata care prevedea taxa de prima inmatriculare este ilegala si discriminatorie, pentru ca incalca mai multe articole din Tratatul de aderare a Romaniei la CE, cel mai important fiind art. 90. Nu mai stiu exact si paragrafele.
Or, legile comunitare prevaleaza legile nationale ce contravin celor europene.
Problema este ca Ordonanta cu pricina nici macar nu are putere organica pt. ca nu a fost ratificata de catre Parlament nici pana acum. Si nici celelalte Ordonante care au fost date ulterior si care se refera la taxa de prima inmatriculare. In instanta sunt carne de tun.
Eu am recunoscut ca sunt poluator, dar poluare fac si masinile deja inmatriculate,precum si cele de peste 3,5 tone, care nu sunt taxate. Iar poluarea nu inseamna doar noxe, ci si praf, zgomot, emisii electromagnetice. Or, in Romania nu exista taxe de poluare pentru santiere de constructii (praf, zgomot), antene radio si gsm de mare putere din zone urbane.
In consecinta, eu m-am considerat discriminat. Iar discriminarea de orice fel este ferm interzisa in jurisprudenta CE.

Pentru cei ce vor sa dea statul in judecata sau nu s-au gandit pana acum sa o faca, aici aveti un exemplu de formulare a cererii de chemare in judeacata a Ministerului Finantelor Publice iar aici puteti vedea un exemplu de sentinta finala intr-un astfel de proces. Succes!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Cum recuperezi taxa de prima inmatriculare? , 10.0 out of 10 based on 1 rating

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Displaying 6 Comments
Have Your Say
 1. Lucian Stana says:

  Buna ziua,
  Te rog ajuta-ma si pe mine cu un numar de telefon de la avocatul care te-a ajutat. Eu am avut de platit o taxa de 9600 RON:(.
  Multumesc mult.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. camy says:

  Daca va rog ati putea sa-mi spuneti si mie cam cum era formulatata cererea la tribunal?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. oana says:

  vreau si eu sa stiu in baza CAREI LEGI SI CARUI ARTICOL SE SOLICITA SI PLATA DOBANZILOR?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 4. indi says:

  Pentru mai multe informatii despre recuperare taxa prima inmatriculare/poluare lasati un mesaj pe indagatores@yahoo.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 5. lustelu says:

  Pt informatii despre recuperare taxa auto ma puteti contacta pe mail la adresa lustelu@yahoo.com.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. sorin says:

  Doresc sa depun la Finante, o cererea prin care sa solicit restituirea banilor pe care i-am platit in 25 06 2010 pentru TAXA DE POLUARE PENTRU AUTOVEHICULUL care a fost prima data inmatriculat in RO.Aveti vre-un model de cerere? Iar la tribunal cum trebuie procedat? Ce trebuie platit si cum se formuleaza actiunea prin care imi cer restituirea taxei de poluare pt prima inmatriculare?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250