<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, Feb 2nd, 2012

Cum incepi o afacere fara sa ai bani

afaceri profitabile 300x291 Cum incepi o afacere fara sa ai baniAtunci cand incepi o afacere ai nevoie de bani, fie ca vorbim de costuri initiale, chirii, salarii pentru angajati, marfa sau, in anumite cazuri, doar de banii necesari intocmirii actelor necesare pentru deschiderea unei firme. Pe scurt orice afacere are nevoie de niste costuri de lansare, fie ca vorbim de o afacere in stil mare sau de una care necesita doar munca la domiciliu.

Pana aici toate sunt clare, dar ce se intampla atunci cand iti doresti sa incepi o afacere, ai planul in cap, te pricepi la toate, insa nu ai banii necesari? Multi antreprenori au fost initial in aceasta situatie dar au reusit totusi sa inceapa afacerea. Cum au facut asta? Raspunsul e simplu: au gasit o sursa de finantare pentru afacerea lor, adica au reusit ca convinga pe cineva sa le imprumute banii. Insa aceasta operatiune nu este nici usoara nici lipsita de riscuri.

In general exista doua posibilitati la care poti apela: fie gasesti niste creditori, fie gasesti niste investitori care sa vina cu banii dar care vor deveni viitorii parteneri de afacere, coproprietari cu fondatorul. Diferenta dintre creditori si investitori este ca investitorii se aleg cu o parte din afacere si cu o parte din paguba sau din profit, impart riscurile cu tine dar vor avea si un cuvant de spus in viitorul afacerii, pe cand creditorii isi vor recupera banii intr-un fel sau altul, cu riscuri minime.

Ambele variante de finantare sunt folosite pe scara larga si au fiecare, avantaje si dezavantaje.

In primul rand trebuie sa te hotarasti la are dintre cele doua variante vei apela si de ce. In al doilea rand va trebui sa fii realist (nimeni nu va investi alaturi de tine daca nu vei reusi sa il convingi ca este o afacere profitabila din care isi va scoate investitia si va obtine si un castig pe termen lung).

Este clar ca oricine doreste sa investeasca in afaceri profitabile, tocmai de aceea este foarte important sa reusesti sa iti convingi finantatorii (fie ca vorbim aici de banci, investitori sau chiar rude si prieteni) ca afacerea ta va fi una profitabila.

Pentru a le demonstra asta ai nevoie de un plan de afaceri clar, realist si profesionist, care sa convinga creditorul sa te imprumute sau, dupa caz, investitorul sa investeasca.

Ar mai exista si o a treia sursa de finantare: fondurile nerambursabile, europene sau guvernamentale, insa si pentru acelea e nevoie de un dosar bine pus la punct si adesea e nevoie sa faci dovada ca detii un anumit procent din suma ceruta.

De asemeni trebuie sa stii exact de ce suma ai nevoie. Poate suna banal dar multi au dificultati in a estima costurile reale ale unei afaceri, omit o serie de factori de care se lovesc mai tarziu si realizeaza ca de fapt au nevoie de mai multi bani decat crezusera initial.

Nu trebuie uitat nici riscul pe care si-l asuma oricine contracteaza un credit, inutil sa dezvoltam aici subiectul dar orice credit contractat vine cu o doza ridicata de risc ce poate avea implicatii foarte grave atat asupra viitorului afaceri cat si al vietii personale a antreprenorului.

De regula nevoia de finantare apare la inceperea afacerii (situatie in care este foarte greu de gasit o sursa de finantare) sau in momentul in care se doreste o extindere a unei afaceri existente. In acest ultim caz posibilitatile sunt mai variate, putandu-se opta pentru emiterea de actiuni (in cazul unui SA), vanzarea de obligatiuni, etc.

In cazul firmelor nou infiintate, bancile vor acorda finantare doar dupa o analiza atenta a documentelor pentru a se convinge ca isi vor putea recupera banii, la fel sta situatia si in cazul finantarilor europene. Tocmai de aceea exista firme/birouri specializate care ofera consultanta in vederea intocmirii unor proiecte pentru obtinerea de fonduri.

In concluzie, obtinerea finantarii necesita un plan bine pus la punct si o viziune clara pentru ca nimeni nu doreste sa isi ofere banii cuiva care nu are un plan pentru inmultirea lor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250