<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Mon, Jan 31st, 2011

Cum faci contestatia in cazul unei amenzi de circulatie

amenda 300x211 Cum faci contestatia in cazul unei amenzi de circulatieAtunci cand incalci flagrant regulile de circulatie, trebuie sa platesti, dar sunt si situatii in care si agentul de circulatie se poate insela sau pur si simplu trebuie sa-si faca planul de amenzi si atunci “iese la vanatoare” si taie procese verbale pe banda rulanta. Ce e de facut daca esti amendat si cum poti sa-ti pastrezi permisul?

Situatiile neclare apar in cazul semafoarelor. Un sofer care forteaza galbenul pentru ca pur si simplu nu poate frana in conditii de siguranta, poate fi acuzat foarte usor ca a trecut pe rosu, contraventie pentru care isi pierde permisul.
De asemenea, situatii foarte neclare sunt si la trecerile de pietoni. Poti fi acuzat foarte usor ca nu ai acordat prioritate unui pieton care pare ca vrea sa traverseze dar nu e deloc hotarat, gandurile ii sunt in alta parte si s-a trezit in zona trecerii dar de fapt nu stie ce vrea sa faca.
Exemplele pot continua si sunt multi dintre noi care s-au simtit nedreptatiti  de Politia Rutiera.
Asa ca, exista intotdeauna solutia contestarii procesului verbal in instanta. Practic, daca dai Politia in judecata, ti se returneaza permisul pe perioada procesului, iar in cazul in care castigi ti se anuleaza procesul-verbal.
Care sunt sfaturile avocatilor:
1.  Depune contestatia in termenul legal. Nu lasa sa treaca cele 15 zile in care ai dreptul de a te adresa instantei de judecata pentru a contesta procesul-verbal de contraventie. Termenul de 15 zile curge de la data la care ai primit procesul-verbal: fie a fost inmanat personal de politistul rutier, fie l-ai primit prin posta. In acest din urma caz, trebuie sa fiti atenti la data de pe stampila postei, care poate fi anterioara zilei in care ati primit plicul cu procesul-verbal.
2.  Contestarea unei amenzi, adica a unui proces verbal se face prin redactarea unui act numit plangere.
Plangerea se depune la sediul politiei in a carei raza teritoriala lucreaza politistul care va amendat.
Plangerea se adreseaza judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost constatata fapta.

3.  Dosarul plangerii contine 2 exemplare din urmatoarele acte:
- copie xerox act de identitate
- copie xerox proces-verbal de contraventie
- plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei
- memoriu impotriva politistului, daca exista

Acest dosar se va depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.

Plangerea  o poti depune personal sau trimite prin posta cu confirmare de primire.
Plangerea impotriva procesului-verbal trebuie sa permita o citire cat mai usoara si sa descriere  ceea ce sa intamplat precum si care sunt textele de lege pe care va fundamentati atacul.
4.  Principalele motive prin care puteti obtine anularea procesului-verbal de contraventie tin chiar de modul in care acesta a fost intocmit de politisti. Acesta trebuie sa aiba toate rubricile completate corect. In realitate, s-a dovedit ca multi politisti nu completeaza toate rubricile sau nu le completeaza corect.
Ca posibile nereguli( vicii de procedura) poti descoperi in  procesului-verbal: neprecizarea motivelor care au dus la intocmirea unui proces-verbal sau care nu contin datele cerute de lege; nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului: lipsa semnaturii agentului constatator; lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator; stabilirea amenzii in suma totala, fara sa se indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventiile stabilite etc.
De asemenea, pentru a fi valabil, pe procesul-verbal trebuie obligatoriu mentionate data si locul unde este incheiat, numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator, datele personale ale contravenientului din actul de identitate, codul numeric personal, descrierea faptei pentru care ai fost oprit, prin indicarea datei, orei si locului, si descrierea imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.
In cazul in care refuzi sa semnezi procesul-verbal de contraventie, politistul trebuie sa aleaga un martor ocular care sa contrasemneze.
5.  Veti afla data, ora si locul unde se va judeca cauza printr-o citatie. Citatia o veti primi prin posta. In instanta trebuie sa ai o tinuta decenta. Este recomandat sa  inchizi mobilul inainte de a intra in sala de judecata.
6.  Este important sa stii faptul ca in instanta ai dreptul de a cere Politiei Rutiere sa puna la dispozitia judecatorului orice fel de probe care nu ti-au fost aratate sau care crezi ca ti-ar putea dovedi nevinovatia. Exemplu: fotografiile, in care trebuie sa apara masina cu claritate si pe care trebuie sa fie inscriptionate data completa (ziua, luna, anul, minutul). In cazul unei parcari ilegale, aceasta proba este esentiala.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Cum faci contestatia in cazul unei amenzi de circulatie, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Displaying 9 Comments
Have Your Say
 1. victor says:

  Buna ziua,
  Eu tocmai am facut o plangere la un PV de amenda si suspendare permis.
  Este obligatoriu sa o depun la Serviciul Politiei rutiere de Judet sau merge si direct la Judecatorie ?
  Multumesc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. admin says:

  Trimiteti prin posta atat la Politie cat si la Judecatorie.
  Consumatorul.com

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 3. victor says:

  Este eronat. Am depus la Judecatorie in 2 ex si ei vor trimite la politie, ca parte citata in proces

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. abalasei says:

  buna ziua !am o problema parintii mei au facut un accident cu caruta :au lasat klu nesupravegheat la cineva la poarta pe partea stanga, din spate venea un tir iar din fata 2 masini un opel vectra si un opel astra una in spatele celeilalte, klul sa speriat de tir si a luato la fuga cu tot cu kruta pe partea stanga ,opelul vectra a dat inapoi si a dat in farul din stanga al masinii din spate iar kruta a ajuns cu roata din dreapta in portiera din dreapta a masinii din spate.nu au existat victime accidentate.opelul vectra a plecat de la locul accidentului si a revenit o data cu politia.politia a dat amenda doar la krutas dar nu a luat alcoolemia la nimeni si niki nu a facut niki un fel de masuraturi.carutasul trebuie sa plateasca toate reparatiile.ESTE CORECT?POT DA POLITIA IN JUDECATA SAU POT CONTESTA PROCESUL VERBAL? ASTEPT RASPUNS URGENT! VA MULTUMESC

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. admin says:

  In primul rand procesul verbal nu trebuia semnat!
  In al doilea rand nu au fost luate de catre politie toate masurile necesare in cazul unui accident de circulatie produs pe un drum public, fapt care favorizeaza contestatia procesului verbal pe aceste motive invocate.
  Urmati pasii de mai sus si faceti contestatia procesului verbal.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. mitimsm says:

  mi-au retinut permisul de conducere pe nedrept, am depasit un camion . nu era linie continua nu era nici o restrictie, m-am asigurat din fata nu venea nimic , camionul avea 20km/ora eu l-am depasit cu 40km/ora, cand eram in depasire de pe o strada laterala a aparut o masina, nu am mai avut ce face, am continuat depasirea, masina din fata a oprit si m-a lasat sa continu drumu, nu s-a intamplat nimic, nu a fost acident, dar imediat am fost oprit si mi-au luat permisul pe 30 zile si amenda 150 lei, vreau sa fac contestatie va rog sa-mi spuneti cum procedez, din partea agentului Chivu Cosmin de la politia rutiera Baia Mare consider ca a fost un abuz in serviciu, va multumesc mult. 23- 11- 2011. Moldovan Dumitru

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. stanciu says:

  salut am luat amenda pentru centura si pt ca aveam farul dreapta ars pe faza scurta am 2 probleme:
  1 centura aveam
  2 parca in legislatie scrie ca am voie cu farul dreapta stins pana la primul service sa remediez problema
  pot contesta ceva??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. admin says:

  Poti face contestatie urmand pasii de mai sus, circulatia pe drumurile publice cu farul dreapta defect nu contravine prevederilor legale din acest moment.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. B.C. says:

  admin, plangerea se trimite doar la instanta!! ce treaba ai tu cu politia! Vezi decizia 953/2006 a CCR. Politia, sau mai agentul constatator va afla de la instanta. Chiar daca trimiti in ambele parti, instanta tot va trimite un exemplar la parat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250