<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, Oct 8th, 2014

Ce este ia si de unde cumparam ii romanesti?

Share This
Tags

Ia romaneasca este o bluza purtata de femei ce face parte din costumul traditional romanesc. Ia este confectionata din panza alba de bumbac, borangic sau in.

Ia este cunoscuta si ca o camasa incretita la gat. Diferenta fata de alte camasi o constituie materialul si croiala.

Ia nu este neaparat o “inventie” romaneasca, mai multe tari avand astfel de costume specifice. Totodata, ia nu s-a purtat pe tot teritoriul Romaniei, ci in special in zona Carpatilor Oreintali si Meridionali. Dar asta nu inseamna ca in zonele de campie nu s-a purtat ie.

Daca pana de curand ia romaneasca sau costumele specifice au cam iesit din tipar, nemaifiind purtate, in ultimii ani ia a reintrat in trend. Bineinteles, pentru a purta o camasa de ie trebuie si oarecum asortata si ar mai trebui mentionat faptul ca o camasa de ie nu este tocmai ieftina, daca este autentica.

Iile sunt destul de diversificate de la o zona la alta pe teritoriul Romaniei, ficare model avand anumite nsemne sau broderii specifice zonelor in care a fost realizata. In zona Moldovei, de exemplu, raurii sunt oblici si bluza dispune de culori sobre, dar placute. Ia de Campulung e reprezentata in special de rosu si negru, cu fire groase

Ia romaneasca este unica, este lucrata manual si este autentica. Daca marile branduri de haine realizeaza imbracamintea la scara industriala, automatizat, ei bine, ia este lucrata manual de la un capat la altul. Si de cele mai multe ori, pana a finaliza o ie, aceasta trece prin mana a 3 femei mestesugarese.

De unde cumparam ii romanesti?

In prezent nu exista prea multe magazine de ii romanesti, dar cu toate acestea, cum in ultima vreme a crescut interesul pentru ii, au inceput sa se dezvolte si magazinele specifice. Daca sunteti interesati de ii romanesti, magazinul online www.trefle.ro va pune la dispozitie o diversitate de ii de dama, ii pentru copii si rochii autentice, realizate manual in atelierul din Valea Prahovei. Iar cum ia trebuie asortata si imbracata cu stil, cu alte produse autentice si de calitate, tot pe Trefle.ro gasiti si o categorie cu incaltaminte de dama, de asemenea toate aceste produse fiind lucrate manual.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250