<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Sat, Apr 17th, 2010

Boromir, cozonacul dulce cu chimicale

cozonac boromir 300x225 Boromir, cozonacul dulce cu chimicaleAnaliza Cozonac Boromir

Grăsimile hidrogenate afectează inima
În compoziţia produsului intră o cantitate foarte mare de margarină. Aceasta este o grăsime modificată chimic, care afectează funcţionarea ficatului şi a sistemului cardiovascular.

În compoziţia produsului intră o cantitate foarte mare de margarină. Aceasta este o grăsime modificată chimic, care afectează funcţionarea ficatului şi a sistemului cardiovascular.

Cozonacul cu cacao şi rahat Boromir are în compoziţie “făină albă de grâu 000, apă, zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, rahat (24%), drojdie naturală, ouă, lapte praf, zahăr invertit, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, lecitină E 322, sorbitol E 420, cacao (1%), sare iodată, arome: vanilia”. Produsul poate conţine bucăţi de coajă de nucă şi conţine alergeni: gluten, ou, nucă. De asemenea, sîntem avertizaţi că produsul este tratat cu alcool etilic. Valorile nutritive pentru 100 de grame de produs sînt: valoare energetică 434 kcal/kj, proteine 10g, carbohidraţi 63g, lipide 14,5g.

ANALIZĂ. Cozonacul analizat este un produs de panificaţie cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide (63%), cu absorbţie lentă (amidon din făină albă) şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză şi zahăr provenit din rahat, zahăr invertit: glucoză-fructoză). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că produsul conţine şi lipide hidrogenate periculoase pentru sănătatea inimii şi a ficatului. Densitatea energetică a produsului este foarte ridicată: 434 kcal/100 de grame. Produsul conţine şi o serie de aditivi alimentari şi surse de gluten, ou, nucă, lactoză, proteină din lapte, de care alergicii trebuie să ţină cont. Sorbitolul, E 420, poate provoca probleme digestive dacă este consumat în exces.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, rezultă că produsul nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, persoanelor cu maladii cardio şi cerebrovasculare, hepatorenale, celor cu sindrom metabolic. Suferinzii de rezistenţă la insulină şi de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Cei cu intoleranţă la lactoză sau cu alergie la unul din componentele produsului îl vor testa în prealabil.

Cozonacul este interzis suferinzilor de celiachie!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250