<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Tue, Dec 10th, 2013

Bijuterii de argint furate descoperite de vamesi in Otopeni

bijuterii argint 300x225 Bijuterii de argint furate descoperite de vamesi in OtopeniPlacerea de a purta bijuterii face parte din viata cotidiana, cu atat mai mult cu cat bijuteriile au puterea de a sublinia caracterul persoanei care le poarta. Fie ca sunt bijuterii de aur sau bijuterii de argint, acestea au in afara valorii lor ca material si valoarea conferita de modalitatea in care au fost confectionate si a vechimii lor. Acesta este un motiv pentru care bijuteriile fac obiectul contrabandei din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.

Este si cazul care a intrat in atentia vamesilor de la vama Otopeni in data de 23 Noiembrie 2012 cand, in urma unui control de rutina asupra unuia dintre pasagerii inscrisi pe culoarul verde, (al celor care nu au nimic de declarat la vama), au fost gasite monede de argint care fac parte din patrimoniul national si cantitatea de 3.300 grame de argint in monede, inele, cercei si numeroase bratari de argint.

Pasagerul pleca in directia Turcia-Istambul avand asupra sa aceste obiecte nedeclarate, cu intentia de a le scoate ilegal din tara. Monedele din argint, cu valori intre 50 si 500 lei, faceau parte din serii emise incepand cu anul 1910, avand inscriptionate pe ele numele Regelui Mihai si Carol I, Rege al Romaniei, ceea ce da acestor monede valoare de patrimoniu national.

Cele 3.300 grame de argint constand in bijuterii argint diverse (cercei, inele, bratari argint, monede) au fost confiscate pentru a fi expertizate, iar pasagerul a primit o amenda de 3000 lei.

Frumusetea si valoarea bijuteriilor atrag de foarte multe ori persoane nu tocmai impacate cu legea, care in dorinta inavutirii rapide ocolesc legile si fac din traficul cu bijuterii sau furtul acestora o adevarata afacere, existand chiar un top al celor mai celebre furturi de bijuterii din istorie incapand din cele mai vechi timpuri si pana azi:

  • aproximativ in anul 1.100 i.Hr a fost jefuit mormantul regelui Sobekemzaf II din Teba, care fusese inmaormantat cu bijuterii si pietre pretioase alaturi, iar furtul a fost consemnat in papirusurile acelor vremuri.
  • in anul 1303 talharii acelor vremuri, organizati in bande, au jefuit Catedrala Westminster, paguba fiind in valoare de 100.000 lire sterline.
  • in 1792, in timpul Revolutiei Franceze, cea mai valoroasa bijuterie a Regelui Louis al XVI-lea, Diamantul Albastru a fost furat pentru a fi gasit abia in 1812 in Londra.

Nici secolul 20 nu duce lipsa de furturi celebre si astfel se pot aminti:

  • in 1907, “Insemnul Ordinului Sfantului Patrick”, bijuterie care era pastrata la Castelul Dublin a disparut fara a mai fi gasita vreodata
  • inainte de 1968, (nu se stie data cu precizie), din proprietatea Verei Krupp, unei persoanalitati americane instarita i-a fost furat un inel cu diamante in valoare de 275.000 dolari. Inelul a ajuns in 1968 pe mana lui Elizabeth Taylor, fiind un cadou cumparat de Richard Butron (sotul divei din acel moment).

Iar pentru secolul 21, cel mai faimos furt de bijuterii a fost consemnat in 2009 in Londra, cand bijuterii in valoare de 40.000 lire au disparut de la Mayfair. Dosarul pentru acest caz este inca activ.

Chiar daca o bijuterie poate exercita atractie irezistibila, cea mai buna modalitate de a intra in posesia ei este … de a o cumpara din magazine de specialitate sau de pe site-uri precum www.belatriz.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com