<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, Oct 6th, 2010

Bancpost: “Alo! Mergeti va rog la vecinul dvs. si spuneti-i sa isi plateasca rata!”

0 36166 bancpost1 300x200 Bancpost: Alo! Mergeti va rog la vecinul dvs. si spuneti i sa isi plateasca rata!Pentru a recupera ratele neplătite, angajaţii Bancpost apelează la vecinii clienţilor lor pe care îi roagă să bată la uşa restanţierilor. Mesajul este standard, de cele mai multe ori. După ce se prezintă politicos şi îşi cere scuze de deranj, angajatul Bancpost îi spune persoanei de la celălalt capăt al firului că, în blocul său, la scara X, apartamentul Y locuieşte o doamnă al cărei nume îl silabileşte de două ori, pentru a fi sigur că a fost înţeles corect. “Avem o mare rugăminte la dvs. Vă rugăm să îi lăsaţi în cutia poştală un bilet vecinei dvs de la apartamentul … cu următorul număr de telefon şi numele băncii”. Mulţi dintre cei care au fost deranjaţi cu asemenea telefoane spun că acestea ajung la un moment dat să se repete chiar şi de câteva ori pe lună. “Este un abuz”, ne-au precizat oficiali din cadrul Protecţiei Consumatorilor. Reprezentanţi ai Autorităţii Naţio nale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au precizat pentru Consumatorul că au primit plângeri de la persoane are reclamă asemenea practici.

Pentru a recupera ratele neplătite, angajaţii Bancpost apelează la vecinii clienţilor lor pe care îi roagă să bată la uşa restanţierilor.

Aceasta este etapa de dinaintea recurgerii la recuperatorii de profesie. Mesajul este standard, de cele mai multe ori. După ce se prezintă politicos şi îşi cere scuze de deranj, angajatul băncii îi spune persoanei de la celălalt capăt al firului că, în blocul său, la scara X, apartamentul Y locuieşte o doamnă al cărei nume îl silabileşte de două ori, pentru a fi sigur că a fost înţeles corect. “Avem o mare rugăminte la dvs.

Va rugăm să îi lăsaţi în cutia poştală un bilet vecinei dvs de la apartamentul … cu următorul număr de telefon şi numele băncii”. Cum este posibil ca banca să nu aibă numărul de telefon al clientei datoare? “Ni s-a lăsat un număr de mobil, o cartelă prepay, dar numărul a fost realocat între timp”, vine explicaţia.

Reprezentanţii Bancpost au răspuns vag la întrebarea  privind corectitudinea acestor practici. “La Bancpost, codul de conduită a afacerilor prevede clar respectarea legislaţiei în vigoare, implicit a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Suntem dispuşi şi direct interesaţi să investigăm orice abatere de la prevederile acestei legi”, sună răspunsul reprezentanţilor Bancpost, fără a preciza că această practică respectă sau nu “codul de conduită”.

Cât de legale sunt aceste practici? “În aceste cazuri banca a încălcat legea 677 din anul 2001 privind protecţia datelor cu caracter personal. Legea interzice diseminarea unor asemenea date către terţi faţă de contractul încheiat de bancă cu dvs.”, a explicat pentru un avocat.

Protecţia Consumatorilor: “un abuz”

“Asemenea practici reprezintă un abuz”, ne-au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aceştia susţinând că, din punctul lor de vedere, cei care se pot pronunţa sunt Poliţia, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi BNR. Mai mult, una dintre angajatele ANPC a povestit că ea însăşi a fost sunată de câteva ori de angajaţi ai unei bănci pentru a-şi contacta un vecin într-o problemă asemănătoare. Telefoanele au încetat după ce aceasta a ameninţat cu Poliţia.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Ionut says:

  Banc Post camatarie legala, te pacalesc cu contractul in fata… Pentru astia nu este lege…???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250