<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Mon, Nov 1st, 2010

Bancile ne pregatesc o crestere masiva a dobanzilor

dobanzi size1 300x255 Bancile ne pregatesc o crestere masiva a dobanzilorDeşi dobânzile practicate în sectorul bancar din România sunt în mod tradiţional printre cele mai mari din Europa, trebuie să ne pregătim pentru o majorare a procentajelor percepute de instituţiile financiare. Avertismentul pe această temă a venit, ieri, de la guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a declarat că România este la limită cu obţinerea finanţărilor ieftine pentru sursele financiare atrase de stat, ceea ce înseamnă că toată economia ar trebui să se pregătească să ia în calcul dobânzi mai mari. “Suntem la limita finanţării relativ ieftine a deficitelor noastre. Dacă facem deficite mai mari, toata creşterea de deficit se duce pe dobânda, pe majorarea costului creditului”, a spus Isărescu. Potrivit evaluărilor FMI, guvernul va trebui să împrumute cu 34% mai mulţi bani de pe piaţa privată în 2011, ceea ce înseamnă că finanţările penru companiile private şi persoanele fizice vor fi mai greu de obţinut. De la izbucnirea crizei în toamna lui 2008, băncile au strâns şurubul la finanţare şi au urcat costul creditelor, provocând nemulţumiri generale în piaţă. Băncile transferă pierderile din creditele neperformante în costul împrumuturilor bune. Clienţii buni platnici, neavând alternativă, sunt prinşi în acest cerc prin majorări de dobândă sau de comisioane, plătind astfel şi preţul neperformantelor.

Reactiile consumatorilor:

Politica bancilor comerciale este dictata de Banca Naationala a Romaniei condusa de Isarescu. El este cel care stabileste zilnic cursul euro/leu. Daca dobanzile cresc, sau ratele la creditele in valuta sunt mai mari, de vina este numai Isarescu. Nimeni altcineva. Noi romani nu mai avem o banca nationala. Ci un camatar national.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250