<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, May 26th, 2010

Bancherii te taxează şi când îţi plăteşti ratele, şi când economiseşti

bancomat lei Bancherii te taxează şi când îţi plăteşti ratele, şi când economiseştiE foame de bani!

Nu mai pot prinde clienţii în plasa creditelor „relaxate”. Restanţele la împrumuturile date în anii trecuţi cresc în continuu. Este clar – băncile autohtone nu trec printr-o perioadă prea bună. Din (ne)fericire, există soluţii, care mai de care mai bizare şi, uneori, mai aberante.

Vârful de lance este comisionul, acest adevărat AK-47 al pieţei bancare, o armă de distrugere în masă, responsabilă pentru nouă din zece restanţe şi înregistrări în baza de rău-platnici a Biroului de Credite.

Ca să combată criza, bancherii au mărit substanţial numărul de comisioane, taxând acum clienţii pentru orice operaţiune, fie că este vorba de retrageri sau depuneri de numerar, încasări de salarii sau plata ratelor. Dacă mişti bani, plăteşti.

Banca Comercială Română (BCR), spre exemplu, percepe un comision de un leu la alimentarea cu lei a contului curent. Pentru depuneri în conturile altor persoane, taxele variază între 4 şi 20 lei, pentru moneda naţională. La euro, indiferent de suma depusă în alte conturi, comisionul este de trei euro, potrivit listei oficiale de taxe şi comisioane a băncii.

„Când vine vorba de cash, lucrurile stau mai bine, chiar dacă e penibil să taxezi clientul care depune bani, în condiţiile în care te poţi folosi de ei, ca bancă. Mai grav este că unele bănci taxează şi plăţile prin virament, în care intră şi plata salariilor pe card. Practic, clienţii indirecţi ai băncii sunt taxaţi pentru că îşi iau salariul”, a comentat, pentru Cuget Liber, un bancher constănţean.

Alte bănci, ca ING, se mulţumesc să taxeze doar retragerile de numerar din conturile curente. La contul în lei, clienţii plătesc un comision de 0,2% când scot bani de la un bancomat al băncii, respectiv 0,5% plus 2,5 lei când folosesc ATM-ul altei instituţii financiare. Costurile sunt completate de o taxă de deschidere a contului, de 20 lei, dublată de o taxă lunară de administrare, în valoare de 2 lei. Emiterea cardului ataşat contului costă 14 lei, la care se adaugă şi o taxă anuală de 28 lei, tot pentru administrare.

Nu doar băncile mari apelează la astfel de comisioane. Şi unităţile de talie medie, care mai suportă şi povara investiţiilor făcute, trebuie să recupereze cumva banii.

Credite Europe Bank percepe un comision de 0,1% pentru depunerile de numerar, sumele minime acceptate fiind de 2 lei, respectiv 4 euro. Plăţile prin virament către alte bănci se taxează cu sume cuprinse între 3 şi 30 lei, pentru moneda naţională. Pentru euro, taxa este variabilă – 15 euro pentru sume mai mici de 2,500 euro, respectiv 0,25% – 0,5% pentru sume mai mare, potrivit datelor de pe pagina de web a băncii.

Raiffeisen Bank percepe un comision de 3-7 lei clienţilor care primesc bani în cont prin ordin de plată, ceea ce include şi plata salariilor. În acelaşi timp, banca nu taxează depunerile de numerar.

Şi plata ratelor la credit se consideră o alimentare a contului curent, o depunere de bani, motiv pentru care clienţii plătesc în plus încă 1-5 lei, în funcţie de bancă.

Aceste comisioane sunt abu-zive, spun cei care supervizează sectorul bancar, şi denotă o adevărată foame de bani a bancherilor, care se văd acum în situaţia de a recupera ce-au pierdut de pe urma recesiunii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

Cautarile cititorilor Consumatorului:

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250