<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Fri, Feb 15th, 2013

Atentie! Danone si Prigat folosesc excremente de gandaci in produsele lor

ATENTIE LA CE MANCATI SI BETI DE LA DANONE SI PRIGAT!

 

Pe internet circulă un “viral” privind un colorant folosit de mărci importante precum Danone sau Prigat. Este vorba de o substanţă numită Coşenilă, obţinută din excrementele unei specii de gândac care trăieşte în Mexic. Pe etichetă îl vbeţi regăsi şi sub denumirea E 120. “Poftă bună!”

 danone cosenila 295x300 Atentie! Danone si Prigat folosesc excremente de gandaci in produsele lor

DANONE foloseste gandaci in iaurt

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine.

Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul low cost Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã.
Cosenila este defapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi.
Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela
Deoarece cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere fe
Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. In functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai multe nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte. rme de gandaci cosenila.
In trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si de catre pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor cat si in cea alimentara.
In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd.

Si PRIGAT baga gandaci in sucuri

In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe), lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de branza.
Recomandari:
Deoarece este extras din gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice(ex musulmanii).
Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.
Pe eticheta unui suc Prigat se regaseste aceeasi substanta drept colorant.
prigat gandaci 300x209 Atentie! Danone si Prigat folosesc excremente de gandaci in produsele lor
Pofta buna!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Atentie! Danone si Prigat folosesc excremente de gandaci in produsele lor, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250