<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Wed, Feb 13th, 2013

Asigurarea RCA si Constatarea Amiabila

Dupa cum sugereaza si titlul articolului exista o legatura evidenta intre o asigurare RCA si procesul de constatare amiabila, cei doi termeni depinzand considerabil unul de celalalt.

Astfel, constatarea amiabila este o procedura ce se utilizeaza nu doar in tara noastra, ci in majoriatatea statelor ce sunt membre ale Spatiului Economic European. Rolul acestei proceduri intervine atunci cand are un loc un accident rutier, insa acesta s-a soldat doar cu daune materiale minore.

stire 000032 Asigurarea RCA si Constatarea Amiabila

In modul acesta, conducatorii autovehiculelor ce au fost implicate in accidente intr-un astfel de eveniment vor avea posibilitatea de a completa impreuna cu celalalt sofer implicat in accidentul rutier un formular tipizat denumit Constare Amiabila (CA) sau Constat Amiabil. Acest document urmeaza apoi sa fie depus la companiile de asigurare ale celor doi conducatori auto ce, care urmeaza sa solutioneze problema.

Completand acest formular, soferii nu vor mai trebui apoi sa se mai deplaseze la Politie si prin urmare nici constatarea obinuita nu mai este necesara.

Principalul scop al acestei procedure este acela de a obtine informatii cu privire la imprejurarile in care a avut loc accidentul auto. Completarea si semnarea acestui formular nu presupune in niciun fel acceptarea sau stabilirea vinovatiei. Cei ce se vor ocupa de acest aspect sunt reprezentantii celor doua companii de asigurare la care soferii autovehiculelor implicate in accident au incheiat RCA-ul.

In acelasi timp este bine de stiut de fiecare conducator auto ca aceasta procedura este una optionala si ca nu implica vreun fel de obligativitate pentru soferi. Ea este mai mult o alternativa pentru varianta traditionala (mers la Politie si constarea accidentului de catre organele competente precum si intocmirea unui proces verbal).

Data la care aceasta procedura a intrat in vigoare si in Romania este 1 Iulie 2009 si de atunci accidentele usoare pot fi rezolvate cu o mai mare usurinta.

Legislatia romaneasca in vigoare stipuleaza ca pentru diferitele evenimente in care au fost implicate doar doua autovehicule si in urma carora au rezultat doar pagube de natura materiala, soferii pot aviza societatile de asigurare si in baza unui formular tipizat, eliberat de cele doua companii de asigurare.

In cadrul acestui document, conducatorii celor doua autovehicule vor preciza informatii cu privire la circumstantele in care s-a produs evenimentul precum si datele personale de identificare ale masinilor implicate in coliziune si nu in cele din urma informatii referitoare la cele doua polite de asigurare obligaotoire de raspundere civila auto.

In baza acestor informatii, companiile de asigurari vor fi cele care vor stabili apoi cine poarta vina producerii evenimentului si care dintre cei doi sofeiri va beneficia de despagubiri. Societatile de asigurari vor fi cele care vor emite documentul de intrare in reparatie, fiind recomandat ca acesta sa fie eliberat in cel mult 24 de ore de la data producerii evenimentului.

Este cu mult mai bine pentru doi soferi sa recurga la aceasta procedura atunci cand un accident s-a soldat cu pagube minore, deoarece si perioada de timp in care va putea fi solutionat conflictul va fi una cu mult mai mica.

Informatii utile despre Procesul de Constatare Amiabila, soferii si proprietarii de autovehicule au sip e Internet, in cadrul website-urilor specializate in asigurari si de asemenea vor putea cumpara de aici o asigurare RCA la cel mai bun pret.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250