<< CONSUMATORUL recomanda eMAG.ro, cel mai complet magazin online din ROMANIA! >>

   
Published On: Thu, Dec 20th, 2012

Asigurarea CASCO vs. de ce sa iti dotezi autoturismul cu anvelope de iarna

cauciucuri de iarna 300x172 Asigurarea CASCO vs. de ce sa iti dotezi autoturismul cu anvelope de iarnacauciucuri de iarna Asigurarea CASCO vs. de ce sa iti dotezi autoturismul cu anvelope de iarna
Dotarea autoturismului cu anvleope de iarna nu este doar obligatorie pentru toate autovehiculele, dar ar putea insmena pentru un sofer si posibilitatea de a nu primi niciun fel de despagubire in urma unui accident, chiar daca are valabila o polita de asigurare CASCO, dar masina sa nu este dotata corespunzator cu anvelope de iana.
Mai exact, ca urmare a noilor reglementari privind circulatia pe drumurile acoperite de zapada, gheata si polei, soferii care nu dispun de anvelope de iarna nu vor primi niciun fel de despagubire din partea companiei de asigurare CASCO, chiar daca daunele provocate ar putea fi de tipul celor pe care in mod normal polita CASCO le acopera: loviri, ciocniri cu alte autoturisme, pagube provocate de lovirea animalelor sau orice alte corpuri mobile sau imobile, derapari sau rasturnari.
Companiile de asigurare auto afirma insa ca aceste reguli vor fi aplicate numai in cazul politelor de asigurare auto CASCO si nu va avea niciun fel de legatura cu asigurarea auto RCA. Intr-un astfel de caz, cel pagubit nu va fi vinovat de nerespectarea legislatiei in vigoare si se exclude posibilitatea conform careia va fi refuzata soferului plata despagubirilor.
Conform legislatiei in vigoare asiguratorii auto sunt obligati sa plateasca pentru acoperirea pagubelor unui autoturism, indiferent daca aceasta este sau nu dotat cu anvelope de iarna. Totusi pot exista si diferite clauze inscrise in contractul de asigurare prin care va putea fi refuzat dreptul de a plati acest tip de daune. Intr-o astfel de situatia, lege indreptateste societatile de asigurare, companiile vor avea dreptul de a refuza, fie integral, fie partial plata pentru acoperirea pagubelor rezultate ca urmare a accidentelor produse in conditii meteo nefavorabile, in care autovehiculul nu era echipat corespunzator cu anvelope de iarna.
Cel mai elocvent exemplu in acest sens este dat de practicarea acestui sistem al asigurarilor CASCO in alte state membre ale Uniunii Europene care nu mai platesc despagubiri soferilor, chiar daca asigurarea CASCO este una valabila. Acest lucru se datoreaza in principal ca urmare a faptului ca soferii au incalcat legea si nu si-au dotat autovehiculele corespunzator pentru sezonul rece. Acest sistem se aplica in state precum: Letonia, Suedia, Austria, Germania.
Pot exista insa si exceptii de la aceasta regula si in cazul in care accidentul nu a fost provocat intr-o zona cu zapada pe carosabil, clientul nu va putea fi sanctionat pentru ca, potrivit legii, soferii care nu circula pe drumuri inzapezite, drumuri cu gheata sau polei, nu vor fi amendati chiar daca autoturismul nu este dotat cu cauciucuri de iarna. In plus, o alta metoda foarte simpla pentru soferi cu care sa fenteze sistemul este data de faptul ca legislatia nu prevede o un termen limita pana cand este valabila obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna.
Asadar, avand in vedere faptul ca polita CASCO este o asigurare facultativa, excluderile vor putea fi incluse in cadrul contractului de asigurare, asiguratorii putand fie sa ceara un pret mai mare pentru polita pentru acoperirea acestui risc, fie sa aleaga sa excluda din contract acoperirea lui, soferii fiind nevoiti sa acopere integral valoarea pagubelor ce pot rezulta in urma accidentelor provocate in principal ca urmare a dotarilor necorespunzatoare ale autovehiculelor pe timp de iarna.
Dincolo de toate aceste aspecte este insa foarte important ca soferii sa tina cont de faptul ca echiparea corespunzatoare a autoturismelor pe timp de iarna precum si reducerea vitezei poate conduce la diminuarea numarului de accidente auto si in acelasi timp a numarului victimelor.
Echiparea cu anvelope de iarna poate salva vieti!!!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Alte articole de succes de pe Consumatorul

About the Author

- Fondatorul proiectului online Consumatorul.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

300x250